Raw opened oyster
Vin si mancare

Ghid de asociere a stridiilor cu vinul !

Datorita faptului ca stridiile sunt o delicatesa, se pot creea confuzii legate de modul in care acestea se pot consuma. Forma ciudata si textura stralucitoare a stridiei crude pot fi motive intemeiate pentru unii oameni, de a refuza  o degustare. Desi stridiile nu sunt pentru toata lumea, va recomandam sa le incercati urmarind acest ghid de asociere a stridiilor cu vinul.

Stridiile sunt crescute si recoltate in diferite moduri, ceea ce schimba tipul modelar al  stridiei si gustul final. Cand sunt recoltate in mod natural, acestea sunt colectate cu greble  sau clesti  lungi de pe fundul marii , sau manual daca adancimea apei este redusa.

Atunci cand sunt crescute in ferme, stridiile sunt cultivate  in custi sau intr-un sistem de stalpi si linii, astfel incat sa nu atinga   fundul marii.  In acest mod se evita  perturbarea procesului de recoltare de catre  daunatori. Utilizand aceasta metoda  stridiile pot fi ridicate pentru hranire, ceea ce inseamna ca intr-o ferma de stridii cu traditie se poate modifica produsul final, in functie de cerintele gustative ale clientului.

Pentru a detalia ghidul nostru de asortare a stridiilor cu vinul, trebuie sa lamurim cateva detalii.

Ce sunt  stridiile?

Stridiile sunt crustacee care au facut parte din dieta de baza a multor comunitati de coasta inca din vremurile preistorice. Astazi,  aceste moluste sunt consumate in restaurante rafinate, ca preparate  de lux, adesea savurate  doar de cei bogati si faimosi. In secolul al XIX-lea, acestea erau insa  consumate in mare parte de clasele muncitoare. Portul din New York a fost in acea perioada,  cea  mai mare sursa de stridii recoltate din lume, cu aproximativ sase milioane de stridii  recoltate zilnic din apele coastei de est .

Astfel s-a constituit industria  de restaurante din New York, acum renumita in toata lumea. Totusi, cererea uriasa de stridii,  a dus in timp la distrugerea  stocurilor din golf,  si  datorita  boliilor aparute la stridii  din cauza  introducerii stridiilor straine.  Astfel, stridiile au devenit din mancare comuna consumata de clasa muncitoare, delicatese , fiind din ce in ce mai greu de gasit.

Acum, coasta de vest este cea care domina cultura consumului de stridii din SUA. Regiunea bogata in vinuri din Napa Valley, situata in apropiere este  locatia perfecta pentru a savura stridiile cu un pahar de vin alb sec,  intr-unul dintre numeroasele baruri de stridii din zona. Oferind  vederi ample  asupra Pacificului,  nu exista un loc mai bun in intreaga lume pentru a va bucura de aceste doua placeri ale vietii.  

Cum se mananca stridiile?

Pentru a manca o stridie, trebuie sa folositi intai furculita pentru a  desprinde carnea  de cochilie. Asezati furculita de o parte, luati cochilia in mana cu partea mai lata catre dumneavoastra si sorbiti. Mestecati de cateva ori si inghititi. Se spune ca ar trebui  sa inghititi corpul stridiei cu totul , insa acest lucru elimina gustul de fructe de mare.

Asadar,  va recomandam sa va bucurati  si sa savurati acest preparat  fara graba. Stridiile dvs. vor fi probabil servite alaturi de otet de vin rosu, lamaie si un  sos  cocktail cu care se  pot stropi  armonios.

Va invitam sa vizionati un filmulet legat de modul in care se manaca si savureaza stridiile:

Stridiile vin in toate formele si  marimile, in functie de locul si de varsta de recoltare. O stridie de calitate  nu ar trebui sa fie transparenta. Stridia ar trebui sa acopere cea mai mare parte a suprafetei cochiliei. Daca stridia are un miros urat pregnant, cu siguranta este alterata si nu va recomandam consumul. Intoxicatia alimentara provocata de peste sau fructe de mare este destul de grava si neplacuta.

Desi fac parte din categorii diferite , exista cateva asemanari in procesul de  productie a stridiilor  si a  vinului. Calitatea si gustul unui vin depinde de strugurii din care este facut. Clima si vegetatia  din regiunea in care este cultivat vinul adauga note gustative diferite  specifice fiecarei zone viticole.

Stridiile sunt similare in acest sens. Aroma stridiei depinde de locul in care a fost crescuta , de temperatura oceanului, nivelurile de sare si varsta  la care a fost recoltata. Toti acesti factori au impact asupra gustului stridiei. Se creeaza astfel  o  intreaga varietate de sortimente  de stridii, dependente de  locatie si sezon , ca si in cazul vinurilor.

Selectarea unui vin pentru asociere

Fresh oysters and white wine

Prima regula a consumului de vin cu stridii este sa nu alegeti niciodata vinul rosu. Taninurile grele din vin nu completeaza gustul stridiilor. Aceasta asociere, produce un gust puternic, neplacut, care va masca complet gustul delicat al stridiilor.

La fel ca pentru  majoritatea fructelor de mare va recomandam sa alegeti un  vin alb. Cele mai bune tipuri de vinuri albe  pentru asociere sunt sampania sau   vinurile seci  precum Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Grigio.

Sampania

Sa incepem recenzia noastra cu imperecherea clasica de stridii si sampanie. Atat stridiile, cat si sampania au fost asociate  de-a lungul timpului ca fiind  simboluri ale regalitatii si prestigiului.

Aceasta asociere cu bogatia si luxul,  a facut ca ambele delicii  sa fie atat de populare printre clasele de mijloc de astazi. Sampania si stridiile pot fi acum o placere accesibila, care poate fi savurata la  ocazii speciale . 

Sortimentele de sampanie au niveluri de dulceata diferite. Sampaniile brut nature sau extra brut contin foarte putin zahar spre deloc, asadar  gustul lor usor amarui se  potriveste  deosebit de bine cu fructele de mare. Daca stridiile  sunt servite cu un  strop de lamaie, atunci aceasta este o selectie ideala pentru a va bucura de o combinatie deosebita de arome complementare.

Chardonnay

Originar din Franta, dar acum cultivat in majoritatea regiunilor viticole din intreaga lume, Chardonnay a devenit extrem de popular in ultimii treizeci de ani. Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florala distincta si se recomanda a fi servit rece alaturi de delicatele stridii.

Sauvignon Blanc

O alta gama de vinuri care se imperecheaza bine cu stridiile este Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc este o gama de struguri care provin din regiunea Bordeaux a Frantei, desi acum este produs la nivel global in multe regiuni vitivinicole. Sauvignon Blanc este un vin alb iubit universal si se imperecheaza bine cu o gama larga de alimente.

Pinot Grigio

Pinot Grigio este un vin alb uscat si foarte acid. De obicei, se crede ca provine din Italia, insa originile se afla in Burgundia, in estul Frantei, unde era cunoscut sub numele de Pinot Gris. In secolul al XII-lea, si-a facut drum in Elvetia si apoi in muntii din nordul Italiei. In timp a devenit cel mai popular vin de import din Statele Unite.Nu este prea diferit de Sauvignon Blanc, deoarece este similar prin uscaciune si niveluri ridicate de acid. Aceasta uscaciune si aciditate il face sa fie un castigator de fiecare data cand este savurat alaturi de stridii.

Muscadet

Vinul Muscadet este, de asemenea, o  pereche  ideala pentru  stridii .Acest vin provine din Valea Loarei, aproape de Atlantic. Apropierea Atlanticului de locatie ii confera mineralitate si sare. Acest lucru il aliniaza pentru a fi ceva perfect pentru a fi savurat cu fructe de mare. Este un vin extrem de uscat si este usor in natura sa.

Trandafir francez

Nu doar  vinurile albe seci se  imperecheaza bine cu stridiile. O sticla de roze frantuzesc  este, de asemenea, o potrivire excelenta, daca  vinul alb nu face parte din categoria de vinuri preferate.

La fel ca vinul rosu, rosé-ul se face din struguri rosii care contin taninuri. Asa cum am mentionat anterior, taninurile grele strica gustul stridiilor. Totusi deoarece procesului de fermentare a  vinului roze  este foarte scurt si cantitatea de tanin eliberata este destul de redusa.

Majoritatea vinurilor  roze  au  un gust fructat, spre  fructele rosii, pepenii si sau capsuni. Vinul  roze  permite ca aroma stridiei sa ramana pe palatal gustativ mai mult timp, pentru un gust mai intens.

Verdict final:

Vinul alb sec  si stridiile sunt acum nu numai pentru cei bogati si faimosi. Lumea vinului s-a schimbat enorm in  ultimii treizeci de ani , astfel  incat pentru a obtine un gust fin nu trebuie sa importam un vin  francez scump. Strugurii din diferitele regiuni franceze sunt acum cultivati  in intreaga lume – Noua Zeelanda, Chile, California – cu competitivitate, ceea ce inseamna ca vinurile delicioase pot fi savurate acum oriunde la preturi accesibile. In mod similar, stridiile sunt acum o delicatesa la preturi decente , ceea ce inseamna ca va  puteti surprinde oaspetii  chiar si  acasa cu un aperitiv de vin alb si stridii. Pe de alta parte petrecerile cu vin sunt intodeauna o idee buna!

S-ar putea să-ți placă și...