Datorita faptului ca stridiile sunt o delicatesa, se pot creea confuzii legate de modul in care acestea se pot consuma. Forma ciudata si textura stralucitoare a stridiei crude pot fi motive intemeiate pentru unii oameni, de a refuza o degustare. Desi stridiile nu sunt pentru toata lumea, va recomandam sa le incercati urmarind acest ghid de asociere a stridiilor cu vinul.
Stridiile sunt crescute si recoltate in diferite moduri, ceea ce schimba tipul modelar al stridiei si gustul final. Cand sunt recoltate in mod natural, acestea sunt colectate cu greble sau clesti lungi de pe fundul marii , sau manual daca adancimea apei este redusa.
Atunci cand sunt crescute in ferme, stridiile sunt cultivate in custi sau intr-un sistem de stalpi si linii, astfel incat sa nu atinga fundul marii. In acest mod se evita perturbarea procesului de recoltare de catre daunatori. Utilizand aceasta metoda stridiile pot fi ridicate pentru hranire, ceea ce inseamna ca intr-o ferma de stridii cu traditie se poate modifica produsul final, in functie de cerintele gustative ale clientului.
Pentru a detalia ghidul nostru de asortare a stridiilor cu vinul, trebuie sa lamurim cateva detalii.
Ce sunt stridiile?
Stridiile sunt crustacee care au facut parte din dieta de baza a multor comunitati de coasta inca din vremurile preistorice. Astazi, aceste moluste sunt consumate in restaurante rafinate, ca preparate de lux, adesea savurate doar de cei bogati si faimosi. In secolul al XIX-lea, acestea erau insa consumate in mare parte de clasele muncitoare. Portul din New York a fost in acea perioada, cea mai mare sursa de stridii recoltate din lume, cu aproximativ sase milioane de stridii recoltate zilnic din apele coastei de est .
Astfel s-a constituit industria de restaurante din New York, acum renumita in toata lumea. Totusi, cererea uriasa de stridii, a dus in timp la distrugerea stocurilor din golf, si datorita boliilor aparute la stridii din cauza introducerii stridiilor straine. Astfel, stridiile au devenit din mancare comuna consumata de clasa muncitoare, delicatese , fiind din ce in ce mai greu de gasit.
Acum, coasta de vest este cea care domina cultura consumului de stridii din SUA. Regiunea bogata in vinuri din Napa Valley, situata in apropiere este locatia perfecta pentru a savura stridiile cu un pahar de vin alb sec, intr-unul dintre numeroasele baruri de stridii din zona. Oferind vederi ample asupra Pacificului, nu exista un loc mai bun in intreaga lume pentru a va bucura de aceste doua placeri ale vietii.
Cum se mananca stridiile?
Pentru a manca o stridie, trebuie sa folositi intai furculita pentru a desprinde carnea de cochilie. Asezati furculita de o parte, luati cochilia in mana cu partea mai lata catre dumneavoastra si sorbiti. Mestecati de cateva ori si inghititi. Se spune ca ar trebui sa inghititi corpul stridiei cu totul , insa acest lucru elimina gustul de fructe de mare.
Asadar, va recomandam sa va bucurati si sa savurati acest preparat fara graba. Stridiile dvs. vor fi probabil servite alaturi de otet de vin rosu, lamaie si un sos cocktail cu care se pot stropi armonios.
Va invitam sa vizionati un filmulet legat de modul in care se manaca si savureaza stridiile:
Stridiile vin in toate formele si marimile, in functie de locul si de varsta de recoltare. O stridie de calitate nu ar trebui sa fie transparenta. Stridia ar trebui sa acopere cea mai mare parte a suprafetei cochiliei. Daca stridia are un miros urat pregnant, cu siguranta este alterata si nu va recomandam consumul. Intoxicatia alimentara provocata de peste sau fructe de mare este destul de grava si neplacuta.
Desi fac parte din categorii diferite , exista cateva asemanari in procesul de productie a stridiilor si a vinului. Calitatea si gustul unui vin depinde de strugurii din care este facut. Clima si vegetatia din regiunea in care este cultivat vinul adauga note gustative diferite specifice fiecarei zone viticole.
Stridiile sunt similare in acest sens. Aroma stridiei depinde de locul in care a fost crescuta , de temperatura oceanului, nivelurile de sare si varsta la care a fost recoltata. Toti acesti factori au impact asupra gustului stridiei. Se creeaza astfel o intreaga varietate de sortimente de stridii, dependente de locatie si sezon , ca si in cazul vinurilor.
Selectarea unui vin pentru asociere
Prima regula a consumului de vin cu stridii este sa nu alegeti niciodata vinul rosu. Taninurile grele din vin nu completeaza gustul stridiilor. Aceasta asociere, produce un gust puternic, neplacut, care va masca complet gustul delicat al stridiilor.
La fel ca pentru majoritatea fructelor de mare va recomandam sa alegeti un vin alb. Cele mai bune tipuri de vinuri albe pentru asociere sunt sampania sau vinurile seci precum Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Grigio.
Sampania
Sa incepem recenzia noastra cu imperecherea clasica de stridii si sampanie. Atat stridiile, cat si sampania au fost asociate de-a lungul timpului ca fiind simboluri ale regalitatii si prestigiului.
Aceasta asociere cu bogatia si luxul, a facut ca ambele delicii sa fie atat de populare printre clasele de mijloc de astazi. Sampania si stridiile pot fi acum o placere accesibila, care poate fi savurata la ocazii speciale .
Sortimentele de sampanie au niveluri de dulceata diferite. Sampaniile brut nature sau extra brut contin foarte putin zahar spre deloc, asadar gustul lor usor amarui se potriveste deosebit de bine cu fructele de mare. Daca stridiile sunt servite cu un strop de lamaie, atunci aceasta este o selectie ideala pentru a va bucura de o combinatie deosebita de arome complementare.
Chardonnay
Originar din Franta, dar acum cultivat in majoritatea regiunilor viticole din intreaga lume, Chardonnay a devenit extrem de popular in ultimii treizeci de ani. Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florala distincta si se recomanda a fi servit rece alaturi de delicatele stridii.
Sauvignon Blanc
O alta gama de vinuri care se imperecheaza bine cu stridiile este Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc este o gama de struguri care provin din regiunea Bordeaux a Frantei, desi acum este produs la nivel global in multe regiuni vitivinicole. Sauvignon Blanc este un vin alb iubit universal si se imperecheaza bine cu o gama larga de alimente.
Pinot Grigio
Pinot Grigio este un vin alb uscat si foarte acid. De obicei, se crede ca provine din Italia, insa originile se afla in Burgundia, in estul Frantei, unde era cunoscut sub numele de Pinot Gris. In secolul al XII-lea, si-a facut drum in Elvetia si apoi in muntii din nordul Italiei. In timp a devenit cel mai popular vin de import din Statele Unite.Nu este prea diferit de Sauvignon Blanc, deoarece este similar prin uscaciune si niveluri ridicate de acid. Aceasta uscaciune si aciditate il face sa fie un castigator de fiecare data cand este savurat alaturi de stridii.
Muscadet
Vinul Muscadet este, de asemenea, o pereche ideala pentru stridii .Acest vin provine din Valea Loarei, aproape de Atlantic. Apropierea Atlanticului de locatie ii confera mineralitate si sare. Acest lucru il aliniaza pentru a fi ceva perfect pentru a fi savurat cu fructe de mare. Este un vin extrem de uscat si este usor in natura sa.
Trandafir francez
Nu doar vinurile albe seci se imperecheaza bine cu stridiile. O sticla de roze frantuzesc este, de asemenea, o potrivire excelenta, daca vinul alb nu face parte din categoria de vinuri preferate.
La fel ca vinul rosu, rosé-ul se face din struguri rosii care contin taninuri. Asa cum am mentionat anterior, taninurile grele strica gustul stridiilor. Totusi deoarece procesului de fermentare a vinului roze este foarte scurt si cantitatea de tanin eliberata este destul de redusa.
Majoritatea vinurilor roze au un gust fructat, spre fructele rosii, pepenii si sau capsuni. Vinul roze permite ca aroma stridiei sa ramana pe palatal gustativ mai mult timp, pentru un gust mai intens.
Verdict final:
Vinul alb sec si stridiile sunt acum nu numai pentru cei bogati si faimosi. Lumea vinului s-a schimbat enorm in ultimii treizeci de ani , astfel incat pentru a obtine un gust fin nu trebuie sa importam un vin francez scump. Strugurii din diferitele regiuni franceze sunt acum cultivati in intreaga lume – Noua Zeelanda, Chile, California – cu competitivitate, ceea ce inseamna ca vinurile delicioase pot fi savurate acum oriunde la preturi accesibile. In mod similar, stridiile sunt acum o delicatesa la preturi decente , ceea ce inseamna ca va puteti surprinde oaspetii chiar si acasa cu un aperitiv de vin alb si stridii. Pe de alta parte petrecerile cu vin sunt intodeauna o idee buna!