Chef Pouring White Wine into Frying Pan with Sliced Shiitake Mushrooms
Retete cu vin Vin si Branza Vin si mancare

Cum folosim vinul in preparate culinare?

Vinul nu este doar  o bautura care se savureaza  inainte, dupa si in timpul mesei. Vinul poate fi folosit si pentru a imbogati o mancare si  pentru a elibera  aromele. Recomandarea noastra este sa  il utilizati mai ales in mancarea mediteraneana, dar va vom detalia si alte modalitati legate de cum folosim vinul in alte preparate culinare din lume.

Reguli rapide cum folosim vinul in preparate culinare?

In primul rand, asigurati-va ca alegeti un vin pe care va bucurati  si sa-l beti la gatit. Acest lucru  nu inseamna ca ne trebuie un vin scump, insa trebuie sa evitam vinurile de proasta calitate,

Se recomanda ca vinurile speciale pentru gatit sa fie evitate in totalitate. Au o calitate scazuta , contin sare si au in general un gust  teribil – de aceea sunt folosite si  doar pentru gatit. Nu folositi niciodata vinuri ieftine sau de calitate scazuta atunci cand gatiti, deoarece acestea ar putea modifica sau chiar strica gustul preparatelor culinare.

Avand in vedere numarul de vinuri disponibile pe piata astazi, este important sa le cumparati si sa le folositi doar pe cele pe care chiar le consumati cu placere..

Un al doilea lucru de luat in seama , inainte de a afla cum folosim vinul in preparate culinare, este ca trebuie sa va amintiti ca adaugarea de vin la gatit trebuie tratata la fel ca adaugarea de sare, condimente sau sos la felul dvs. de mancare. Daca adaugam prea  putin nu are rost sa fie acolo, deoarece nu sporeste aroma, iar prea mult va fi coplesitor si ar putea distruge gustul general al mesei , mascand toate celelalte ingrediente.

Este bine sa  adaugati mai intai o cantitate mica de vin, si  sa adaugati mai mult doar atunci cand este necesar. Evitati sa adaugati prea mult vin dintr-o data, deoarece acest lucru poate face ca masa dvs. sa aiba un gust amar,  si sa  distrugeti gustul original al mancarii,

De la paste si pizza   pana la o placa de branzeturi , vinul poate fi adaosul perfecta la masa ta gourmet. Daca il savuram langa un platou cu fructe de mare , cine va fi cu siguranta reusita!

Cum folosim vinul in preparate culinare – marinada!

Cele mai bune feluri de mancare din carne sunt create atunci cand carnea este lasata la marinat inainte de gatit. In marinada carnea se imbiba cu diferite arome  si puteti  prepara un fel de mancare delicious. Baza pentru o marinata buna are patru  ingrediente cheie – acid, grasimi, condimente si ierburi.

Grasimea vine din adugarea  uleiul de masline a a untului.

Condimentele au sarea ca si baza , precum  ardei si boia, piper,

Ierburile sunt ingrediente pe baza de legume, cum ar fi rozmarinul, usturoiu, oregano.

Acid -vine din folosirea vinului ca in marinata.

Folosirea vinului este o modalitate excelenta de a duce  un preparate culinar la alt nivel. Vinurile au o aroma si un gust puternic, care se completeaza in mod natural cu majoritatea tipurilor de carne  si ajuta la fragezirea acestora.

Cand folositi vinuri ca marinada, alegeti sa  lasati carnea inmuiata in vin peste noapte. Cu cat lasati vinul sa se imbibe mai mult in carne, cu atat carnea dvs. va fi mai aromata. Acest truc este perfect mai ales atunci cand  doriti sa folositi carnea pentru  friptura.

Partea acida a bazei de marinata este locul in care vinul intra in uz. De obicei se utilizeaza baze acide, cum ar fi otetul si sucul de lamaie, dar vinurile rosii si albe pot fi, de asemenea, folosite pentru aceasta. Scopul componentei acide a marinadei este de a fragezi carnea si de a transmite aroma pe tot parcursul taierii. Fiecare marinata pe care o preparati trebuie ajustata in functie de carne si de cat de intense doriti sa fie aromele.

Reteta generala orientativa pentru marinada

Acid – ½ – 1 cana de vin

Grasime – ¼ – ½ cana de ulei

Ierburi – ½ lingurita la 2 linguri

Sare si condimente – ½ lingurita la 2 linguri

Gama larga de ierburi si condimente ne da posibilitatea de a marina carnea in functie de preferintele personale. Asadar adaugati cantitati  in functie de cat de intense doriti sa se resimta aromele respective. Cantitatile  ar trebui, de asemenea, sa fie ajustate in la  dimensiunile bucatii de carne, grosime  si  lungime. Este bine sa va asigurati ca  intreaga suprafata a bucatii de carne este acoperita,

Cand va marinati carnea in vin, adaugati cu grija ierburile si condimentele. Asigurati-va ca incepeti adaugand mai intai cantitati mici, deoarece nu puteti reface marinada ori de cate ori adaugati prea multe simultan.

Pentru a  finaliza sosul marinadei , amestecati-le intr-un castron pana cand sarea s-a dizolvat, adaugand ierburile uscate incet spre final. Dupa ce ati format amestecul, puneti carnea intr-o punga etansa si lasati-o la frigider.

Ghid aproximativ pentru cat timp ar trebui sa marinezi diferite tipuri de carne

Carne de vita, miel si porc – peste noapte

Cotlete si fripturi – trei pana la patru ore

Pui intreg – minim  patru ore

Bucati  de pui – minim  doua ore

Peste –  minim o jumatate de ora

Bucatile  de carne rosie, cum ar fi porc, carne de vita sau miel, tind sa fie mai  groase si necesita o doza zdravana  de marinata. La aceste tipuri de carnuri ,  dureaza ceva mai mult  timp pana cans se absoarbe  marinada.Este bine sa marima carnea cu o zi inainte si sa o lasam  la frigider peste noapte. Bucatile de carne taiate  mai subtiri se marineaza in cateva ore, in timp ce pestele absoarbe marinada rapid.

O carne  marinata gatita lent  se va transforma intr-o masa delicios de frageda ,care se va topi in gura si te va face sa lingi pe degete.

Marinare ceafa de porc cu  vin!

Ce tip de vin ar trebui sa folosim  pentru marinare?

Regula generala atunci cand vine vorba de alegerea tipului de vin cu care se marineaza este s folosim vin rosu pentru  carnea rosie si vin alb pentru pui si peste. Vinul rosu este mult mai bogat in aroma, la fel ca si carnea rosie, astfel ele devin combinatia perfecta pentru  aceasta intalnire deosebita a aromelor.

Vinul rosu este  bautura complementara perfecta pentru o friptura cu  carne rosie. Asa cum vinul alb mentionat anterior este perfect pentru consum langa   pui si peste  si fructe de mare.

Cum folosim vinul in preparate culinare – sos in tigaie!

Gatitul cu vin nu se limiteaza doar la marinarea mancarii inainte de gatit. Vinul  este ingredientul perfect pentru solidificarea unui sos in timpul procesului de gatit. In majoritatea timpului, vinul este adaugat la inceputul procesului de gatit, pentru ca cea mai mare parte a alcoolului sa se arda, lasand in urma arome sanatoase si bogate. Diferite retete necesita adaugarea vinului in momente diferite pe care vi le prezentam mai jos.

Cand vine vorba de tocanite, gulash si sosuri de rosii de gatit, vinul trebuie adaugat devreme cand incepe sa fiarba mancarea, iar carnea si legumele au fost rumenite. Acordati vinului putin timp in oala inainte de a adauga alte lichide, astfel incat sa elibereze mai intai un pic de alcool.

Daca faceti un risotto, este  momentul  perfect pentru a utiliza  vinul alb.Lasati ceapa sa devina moale si translucida, inainte de a adauga orez. Lasati orezul sa gateasca putin timp si apoi adaugati un vin alb de calitate. Dupa ce vinul  a fiert in orez ,suficient timp pentru  a fi gatit , se poate adauga sosul de rosii .

Vinul alb este si baza ideala pentru un sos pentru peste sau fructe de mare. Topiti trei linguri de unt intr-o cratita la o temperatura medie-scazuta. Aruncati doi catei de usturoi taiati marunt si doua linguri de salota macinata si lasati-le sa se prajeasca usor cateva minute pana cand sunt limpezi.Acum adaugati un pic de sare si piper si cresteti usor temperatura. Adaugati ¼ cana de vin alb si o lamaie stoarsa in tigaie si amestecati pana cand sosul  incepe sa fiarba. Lasati sosul pe foc   in jur de un minut pentru a fi gata .Il puteti folosi apoi  pentru a asezona  pestele gatit separat.

Aici puteti viziona o reteta cu sos de vin alb pentru fructe de mare!

Cum folosim vinul in preparate culinare – sos de friptura!

Fripturile sunt deja aromate insa  asocierea cu un  vin bun  va aduce mai multa emotie si aroma preparatelor dvs. Desi o combinatie neobisnuita pentru unii, aroma naturala si aroma majoritatii vinurilor functioneaza bine cu fripturile.

Pentru un sos simplu de friptura , puneti un   catel de usturoi taiat marunt impreuna cu cateva ramurele de rozmarin la  prajit  usor intr-o tigaie,  impreuna cu o frunza de dafin. Se toarna  apoi o  cana de vin rosu  si se lasa la  odihnit  in tigaie timp de doua minute. Dupa se adauga o mana de rosii cherry maruntite  si  se amesteca in sos. Daca sosul este prea gros, se adauga putina apa  in tigaie pentru a-l subtia. Pentru a spori  buchetul de arome puteti adauga  cateva condimente suplimentare Turnati usor sosul  peste fripturi pentru o farfurie aranjata  simplu, dar delicious.

Sosul de vin rosu!

Cum folosim vinul in preparate culinare – ingredient de final!

Cand vine vorba de utilizarea vinului pentru a finaliza si da savoare unui preparat, cel mai bine este sa optezi pentru  un vin mai scump. Daca se foloseste un vin de calitate slaba in aceasta etapa, acesta va compromite intreaga masa.. In acest caz , spre deosebire cel in care il folositi pentru marinat sau gatit,  vinul nu are timp sa is  piarda alcoolul sau caracteristicile de gust slab in timpul procesului de gatit.

Din acest motiv, ar trebui sa fie un vin aflat la limita superioara a bugetului, deoarece   de  acest ingredient depinde daca masa va fi un succes sau un esec. Avand in vedere ca acest vin se va folosi la final, daca veti face alegerea gresita nu veti mai putea sa salvati preparatul De asemenea, trebuie remarcat faptul ca ar trebui sa folositi  doar o cantitate mica de vin, deoarece prea mult va deveni dominant din cauza alcoolului.

Cum sa alegi cu ce vin sa gatesti

Este important ca vinul corect sa fie folosit pentru a da gustului felului dvs. de mancare potentialul maxim. In primul rand, ar trebui sa incercati sa intelegeti bine nivelurile de dulceata ale vinului. Daca vinul este prea  dulce, acesta poate deveni aroma dominanta a mesei. Cand gattim cu vin, scopul este sa adaugam   arome subtile care sporesc gustul si nu depasesc celelalte ingrediente.

Vinurile  pot fi clasificate ca fiind seci, demi-seci  si dulci. La vinurile seci, tot zaharul gasit in struguri a fost transformat in alcool datorita procesului de fermentatie mai lung. Vinurile dulci, pe de alta parte, au o cantitate mare de zahar din fructele fermentate o perioada mai scurta si  gustul zaharului poate coplesi adesea gustul alcoolului.Asadar aceste sunt potrivite pentru a fi folosite ca vin de desert .

Vinurile demiseci  fac parte dintr-o categorie intermediara intre vinurile seci  si vinurile dulci. Vinul demise contine inca un pic de zahar pentru a adauga aroma. In plus, dulceata unui vin este, de asemenea, influentata de nivelurile de aciditate ale vinului,  si taninuri, care adauga amaraciune vinului.

Vinul rosu perfect pentru felul de mancare perfect

Cand vine vorba de vinurile rosii uscate, ar trebui sa le folositi pe cele cu taninuri moderate, cum ar fi Pinot Noir, Sangiovese si Merlot. Vinurile cu corp, precum Syrah, sunt de asemenea recomandate, cu toate acestea, vinurile cu taninuri ridicate pot lasa in urma o aroma gretoasa dupa ce ati gatit masa.

Magia vinului alb in savorea gustului

Dupa cum sa mentionat anterior, vinurile albe sunt optime pentru preparatele din peste si, in general, pentru carnea alba. Vinul alb si uscat trebuie selectat pentru a va optimiza masa. Cand gatiti cu vin alb, va recomandam Pinot Grigio, Sauvignon Blanc si Chardonnay. Cu toate acestea, asigurati-va ca folositi o sticla de  vin  Chardonnay proaspat desfacuta. Chardonnay deja deschis si pastrat mai multe zile.  adesea lasa in urma un gust amar odata ce vinul a fost redus, distrugand gustul mesei. Un vin Chardonnay de calitate ,  pe de alta parte, va oferi mancarii o bogatie eleganta.    

Vinurile albe adauga diverse arome mancarii tale. Vinurile Sauvignon Blanc sunt mai acide, ceea ce le poate face ideale atunci cand sunt utilizate ca marinada. Pinot Grigios are o aroma subtila, facandu-l perfect pentru a fi folosit atunci cand gatesti cu alte ingrediente neutre.

Cat pot pastra  sticla de vin desfacuta  daca folosesc  doar o cantitate mica  la gatit?

Desi suntem un pic prea obsedati de vin, intelegem ca nu tuturor va place sa beti vin tot timpul. Asa ca daca vom folosi o cantitate mica de vin pentru gatit, cum putem pastra restul sticlei de vin  in conditii optime? Vinul va fi bun pentru baut doar cateva zile dupa ce a fost deschis, deoarece va incepe procesul de oxidare . Acest proces poate fi incetinit prin depozitarea acestuia intr-un frigider sau prin achizitionarea unui sistem de conservare  a vinului

Continutul de alcool din preparatul culinar cu vin

Este posibil ca unii dintre voi sa va intrebati cat de mult alcool ramane in urma in mancarea preparate cu vin  dupa ce este  gata de servit. Daca aveti oaspeti care au probleme cu alcoolul sau serviti copiilor mici, atunci ne putem pune aceasta intrebare. Majoritatea alcoolului pe care il consumati atunci cand gatiti cu vin se arde odata cu caldura in timp ce acesta este gatit. Acest lucru este cunoscut sub numele de procesul de reducere – alcoolul arde, lasand in urma doar aroma  vinului.

Acest lucru depinde de timpul de gatit. Daca fierbeti mancarea respective timp de doua sau trei ore,  in preparate va  ramane doar aproximativ 5% din alcool. Daca faceti un sos timp de aproximativ douazeci de minute, atunci aproximativ 40 – 50% din alcool va fi in continuare in cratita. Astfel, daca este o masa gatita lent, este complet ok  sa o  si serviti copiilor, deoarece cantitatea de alcool ramasa in mancare este foarte redusa.

Concluzii:

Trebuie amintit ca vinul nu apartine fiecarui fel de mancare pe care il preparati. Vinul trebuie utilizat cu moderatie in  preparatele zilnice sau poate doar la ocaziile speciale,   pentru a nu deveni  monoton.

Pe de alta parte un  vin bun se poate savura si doar langa felul de mancare favorit, avand  in vedere multitudinea de  posibilitati.

S-ar putea să-ți placă și...