Young handsome man sommelier tasting red wine in wine cellar
Vinuri

Degusta vinul ca un adevarat somelier!

Urmatoarele sfaturi de degustare a vinului sunt practicate de somelieri pentru a-si rafina palatele si a-si accentua capacitatea de memorare a  vinurilor. Chiar daca aceasta metoda este utilizata de experti, este  destul de simplu de inteles si poate ajuta pe oricine sa-si imbunatateasca calitatile   pentru a degusta vinul ca un adevarat somelier si pentru a descoperi  gustul vinului.

Pentru a afla cum poti degusta  vinul  ca un adevarat somelier, nu ai nevoie decat  de un pahar de vin ,de creierul tau si sfaturile pe care le vom prezenta.

Exista 4 pasi pentru a degusta vinul ca un adevarat somelier:

         Priveste: o inspectie vizuala a vinului sub iluminare neutra iti va da primele indicii

         Miroase: identificati aromele prin respiratie pe nas

         Gusta: evaluati atat structura gustativa (acra, amara, dulce), cat si aromele derivate din olfactia retronazala (respiratia cu partea din spate a nasului)

         Gandeste: dezvoltati un profil complet al unui vin si incercati sa il stocati  memoria dvs. pe termen lung .

1. Priveste pentru a degusta vinul ca un adevarat somelier!

Acest pas nu trebuie sa dureze mai mult de 5  secunde. Verificati culoarea, opacitatea si vascozitatea vinului.  O multime de detalii  despre un vin sunt dezvaluite  de aspectul sau. Deasemenea,  daca nu degustati legat la ochi , cele mai multe raspunsuri  vor fi gasite pe sticla :vintage, ABV si soiul de struguri.

Culoarea si opacitatea vinului va pot oferi indicii cu privire la varsta aproximativa, soiurile potentiale de struguri, cantitatea de aciditate, alcool, zahar si chiar climatul potential (cald vs. rece) unde vinul a fost cultivat.

Varsta: pe masura ce vinurile albe imbatranesc, acestea tind sa-si schimbe culoarea, devenind mai galbene si maro, cu o crestere a pigmentului general. Vinurile rosii tind sa-si piarda culoarea, devenind mai transparente pe masura ce trece timpul.

Soiuri potentiale de struguri determina diferite  variatii in  culoarea vinului:

               Adesea, vinurile pe baza de Nebbiolo si Garnache vor avea o culoare granat translucida sau portocalie pe marginea lor, chiar si in tinerete.

               Pinot Noir va avea adesea o culoare rosu-adevarat sau adevarat-rubiniu, in special din clima mai rece.

               Malbec va avea adesea o margine roz magenta.

Pentru a determina cantitatea de alcool si zahar va trebui sa urmarim “picioarele vinului”. Asadar va vom invarti paharul de vin si il vom ridica in lumina pentru ca picioarele sa apara. Acestea  sunt dungile de vin care se formează pe partea de sticlă a vinului.

Cu cat picioarele sunt mai groase si mai vascoase, probabil cu atat mai mult alcool sau zahar rezidual continut in vin. 

2. Miroase pentru a degusta vinul ca un adevarat somelier!

Cand incepeti sa mirositi vinul,incercati sa identificati  de la aromele intense la cele suave. Simtiti aroma de fructe. Cautati mai intai  categoriile  largi, adica citrice, livezi sau fructe tropicale in vinul  alb . Atunci cand gustati  vinuri rosii, puteti cauta  fructe rosii, fructe albastre sau fructe negre. Daca incercati sa deveniti  prea specific in a identifica doar o anumita nota  se poate ajunge la frustrare. In linii mari, puteti imparti nasul unui vin in trei categorii principale:

Arome primare: aromele primare provin din tipul strugurilor si din climatul in care acesta creste. De exemplu, Barbera va mirosi adesea lemn dulce sau anason, iar acest lucru se datoreaza compusilor din strugurii Barbera insisi.In general vorbind, aromele de fructe din vin sunt arome primare.

Arome secundare: aromele secundare provin din procesul de fermentare (drojdia). Un exemplu este mirosul de „aluat” pe care il puteti gasi in Brut Champagne, care este uneori descris ca  „drojdie”. Aromele de drojdie pot mirosi, de asemenea, ca berea veche sau coaja de branza. O alta aroma secundara obisnuita ar fi aroma de iaurt sau smantana care provine din fermentatia malolactica . Asadar  unele dintre aceste arome sunt destul de bizare .  

Arome tertiare: aromele tertiare (uneori denumite „buchete” ) provin din vinul imbatranit. Aromele de imbatranire sunt atribuite oxidarii, imbatranirii in stejar si / sau imbatranirii in sticla intr-o perioada de timp. Cel mai frecvent exemplu este aroma de „vanilie” asociata cu vinurile imbatranite in stejar . Alte exemple mai subtile de arome tertiare sunt aromele de nuci gasite in sampania de epoca. Adesea, aromele tertiare vor modifica aromele primare, fructele proaspete ale unui vin tineresc schimbandu-se pentru a fi mai uscate si concentrate pe masura ce se dezvolta.  

3. Testeaza-ti papilele gustative pentru a degusta vinul ca un adevarat somelier!

Gustul este modul in care ne folosim limba pentru a observa si savura vinul,Odata ce inghiti vinul, aromele se pot schimba pentru ca le primesti retro-nazal.

Gust

 Limbile noastre pot detecta aromele  sarat, acru, dulce sau amar. Toate vinurile vor avea  o aroma acrisoara, datorita faptului ca strugurii au in mod inerent acid. Acest lucru variaza in functie de clima si tipul de struguri. Unele soiuri sunt cunoscute pentru amaraciunea lor si se manifesta ca un fel de aroma usoara, placuta de tip apa tonica. Unele vinuri de masa albe au o mica portiune din zaharurile din  struguri retinute, iar acest lucru adauga  o dulceata naturala. Totusi, nu poti mirosi dulceata, deoarece doar limba ta o poate detecta. In cele din urma, foarte putine vinuri au o aroma  sarata.

Textura

Limba ta poate „atinge” vinul si percepe textura acestuia. Textura din vin este legata de cativa factori, insa de obicei la un  vin cu alccol mai ridicat vom percepe intodeauna o textura mai accentuata.Etanolul confera o textura vinului, deoarece il percepem ca fiind „mai bogat” decat apa. De asemenea, putem detecta taninul cu limba noastra, prin  acea senzatie de uscare a  gurii.

Lungime

Lungime: gustul vinului este, de asemenea, bazat pe timp, exista un inceput, mijloc (palat mediu) si sfarsit (finisaj). Intreaba-te, cat dureaza pana cand vinul nu mai este cu tine?

Dulceata:

Cel mai bun mod de a simti dulceata este pe partea din fata a limbii tale in primul moment in care gusti un vin. Vinurile variaza de la 0 grame pe litru de zahar rezidual (g / l RS) la aproximativ 220 g / l RS. Apropo, 220 vor avea o consistenta apropiata de sirop! Vinurile de masa dulci sunt facute in mod traditional numai in Alsacia, Germania si Valea Loarei din struguri albi, asa ca, daca gasiti dulceata intr-un vin rosu care nu este in stil desert sau in Manischewitz ,  e ceva in neregula.

Majoritatea oamenilor ar trage linia pentru vinurile uscate la aproximativ 10 g / l de zahar rezidual, dar pragul uman de perceptie este de numai 4g / l. Majoritatea sampaniei Brut va avea in jur de 6-9 gl /. Rieslingul dvs. german dulce si armonios are aproximativ 30 sau 40 g / l. 

Aciditatea

Aciditatea conteaza si vinurile cu aciditate ridicata au un gust mai putin dulce decat vinurile cu aciditate scazuta, deoarece percepem, in general, relatia dintre dulceata si aciditate, nu partile individuale. Coca-Cola are 120 g / l, dar are un gust relativ „uscat” din cauza aciditatii sale!

Aciditatea joaca un rol major in profilul general al unui vin, deoarece este factorul de apasare pe care il are un vin, care determina factorul de racorire al vinului. Puteti utiliza aceste indicii pentru a determina daca vinul provine dintr-un climat cald sau rece si chiar cat timp ar putea imbatrani . 

Aciditatea se refera la pH: Exista multe tipuri de acizi in vin, dar aciditatea generala a vinului este adesea masurata in pH. Aciditatea este cat de acru are gustul unui vin Majoritatea vinurilor variaza intre 3 si 4 pH.

Aciditatea ridicata va poate ajuta sa determinati daca un vin provine dintr-o regiune cu climat mai racoros sau daca strugurii de vin au fost culese devreme.  

Vinurile cu continut scazut de acid tind sa aiba un gust mai fin si mai cremos,in timp ce vinurile cu continut scazut de acid vor avea un gust plat sau flasc . 

Taninul strugurilor

Taninul este un vin rosu caracteristic si ne poate spune tipul de struguri, daca vinul a fost imbatranit in stejar si cat timp ar putea imbatrani vinul. Percepi taninul numai pe gust si numai cu vinuri rosii; este acea senzatie de uscare a gurii.

Taninul provine din 2 locuri: piei si semintele de struguri sau de la imbatranirea stejarului. Fiecare soi de struguri are un nivel inerent diferit de tanin, in functie de caracterul sau individual. De exemplu, Pinot Noir si Gamay au in mod inerent niveluri scazute de tanin, in timp ce Nebbiolo si Cabernet au niveluri foarte ridicate.

Taninele de struguri Taninul din coji si seminte de struguri este de obicei mai abraziv si poate avea un gust mai verde .

 Tanin de stejar Taninul de stejar va avea adesea un gust mai neted si rotund . De obicei, iti lovesc palatul in centrul limbii.

Degustarea pentru tanin de stejar versus tanin de struguri este extrem de dificila; nu va faceti griji daca nu il obtineti imediat.

Alcool:

Alcoolul ne poate spune uneori intensitatea unui vin si maturitatea strugurilor care au intrat in obtinerea vinului.

Nivelul de alcool poate adauga un pic de corp si textura vinului.

Alcoolul variaza intre 5% ABV – 16% ABV . Un vin de masa sub 11% ABV inseamna de obicei ceva cu putina dulceata naturala. Vinurile uscate cu 13,5% pana la 16% ABV vor fi toate destul de bogate si aromate intens. Vinurile imbogatite sunt 17-21% ABV. 

Nivelul de alcool este direct corelat cu dulceata strugurilor inainte de fermentarea vinului. Din acest motiv, vinurile ABV mai mici (sub-11%) vor avea adesea dulceata naturala; zaharul din struguri nu a fost transformat in alcool.

Regiunile de crestere mai calde produc struguri mai maturi, care au potentialul de a produce vinuri cu alcool mai ridicate.

Corp:

Corpul ne poate oferi indicii despre tipul de vin, regiunea in care a fost cultivat si posibila utilizare a imbatranirii stejarului. Corpul este, de obicei, direct legat de alcool, Cand il invartiti in gura, se simte ca degresat,sau lapte integral? Aceasta textura va corespunde aproximativ cu corpul usor, mediu si plin de corp al vinului. De obicei, corpul va corespunde, de asemenea, cu alcoolul, dar diferite alte procese, cum ar fi agitarea drojdiei, fermentarea malolactica, imbatranirea stejarului si zaharul rezidual pot conferi vinului un corp si o textura suplimentare.

4. Gandeste-te la vinul degustat!

Gustul vinului a fost echilibrat sau dezechilibrat (adica prea acid, prea alcoolic, prea tanic)? Ti-a placut vinul? A fost acest vin unic sau de neuitat? Au existat caracteristici care sa  iasa in evidenta  si sa te impresioneze?

Concluzii

Pentru a putea trage concluziile potrivite va prezentam cateva sfaturi utile pentru a degusta vinul ca un somelier:

Trecerea mirosului de „vin”: poate fi dificil sa treci dincolo de aroma vinului . O tehnica buna este sa alternezi intre  adulmecari mici si scurte si adulmecari linistite si lungi.

Invata sa rotesti paharul: Actul de a invarti vinul mareste de fapt numarul compusilor aromatici care sunt eliberati in aer.

Gasiti mai multe arome cand gustati : incercati sa va umpleti gura cu o inghititura mai mare de vin, urmata de cateva inghitituri mai mici, astfel incat sa puteti izola si alege arome. Concentrati-va pe o aroma la un moment dat. Ganditi-va intotdeauna de la arome largi la unele mai specifice, adica „fructele negre” generale la cele mai specifice, „prune intunecate,  sau mure dulci ”.

Imbunatatiti-va abilitatile de degustare mai repede: compararea diferitelor vinuri in acelasi cadru va va ajuta sa va imbunatatiti palatul mai repede si, de asemenea, face ca aromele de vin sa fie mai evidente.

Alaturati-va unui grup local de degustare sau adunati niste prieteni pentru a gusta mai multe vinuri simultan!

Incercati sa gazduiti propria dvs. petrecere de degustare privata pentru a va perfectiona abilitatile. 

Daca te simtiti supraincarcat cu arome,  neutralizeaza-ti nasul adulmecandu-ti antebratul.

Scrieti note de degustare, acest lucru va va ajuta sa faceti alegeri intelepte in momentul in care veti achizitiona sticla de vin preferata.

Aceasta este ocazia perfecta pentru  a face rezumatul  unui vin. Care a fost profilul general al vinului? Fructe proaspete cu finisaj acid? Fructe cu stejar si o larga, textura bogata?

Faptul ca ne activam  creierul atunci cand gustam, ne ajuta sa modificam modul in care consumam!

S-ar putea să-ți placă și...