Va buteti bucura de un pahar de vin bun la un castel din Franta pe Valea Loarei. Sau poate la fermele toscane din Italia. Dar de ce nu pe alt continent la uimitoarele podgoriile din Nappa Valley.
Insa, pentru ca acesta experienta a degustarii vinului sa fie cu adevarat unica, va recomandam un top al unor podgorii si crame unice si neobisnuite din intreaga lume. Acestea ofera vizitatorilor iubitori de vin, amintiri memorabile si speciale.
Tank Garage Winery, California, SUA
Achizitionarea de vin de la o benzinarie probabil nu este cea mai buna alegere. Insa nu atunci cand este o benzinarie unica, cum este cea despre care o sa vorbim in continuare.
Tank Garage Winery din Calistoga (Napa Valley), California, este o benzinarie din anii 1930, transformata in crama si deschisa pentru iubitorii de vinuri visatori si neconventionali in anul 2014. A fost creata tocmai in ideea de a oferi un alt tip de experienta fata de o crama standard.
Daca stam sa ne gandim, avand in vedere locatia, ultimul lucru de care Napa Valley avea nevoie era un alt „Chateau” extins, cu moduri traditionale de prezentare si degustare de vinuri. Aceasta este si explicatia lui James Harder, fondatorul Tank Garage.
In cadrul acestei crame unice, puteti degusta vinuri cu nume originale: Dream Police, Nothing Corporate si Post Disco. Sunt vinuri cu suflet si scop, obtinute din fructe aprovizionate de la cele mai importante podgorii din California. Vinurile delicioase produse aici, albe , rosii sau roze nu seamana cu nimic din ceea ce ati experimentat vreodata. Pentru a defini conceptul unic, sala de degustare este un fost garaj al unui mecanic, situat in statia de alimentare de epoca.
Ice House Winery, Canada
Cunoscut sub numele de „aur lichid canadian”, Ice House Winery produce sortimente de vin din struguri inghetati. Ice wine-ul e produs din struguri lasati la supramaturare pe coardele de vita. Conditia recoltarii este data de temperatura mediului ambiant. Culesul este manual la majoritatea producatoriilor. Dupa acesta etapa, boabele de struguri inghetate sunt stoarse in prese hidraulice sau in teascuri vechi de lemn modificate. Dupa presare, apa inghetata din boabele de struguri este indepartata. Se obtine astfel o esenta concentrata de struguri, extrem de dulce, care apoi trece printr-un lung proces de fermentatie pentru a ajunge la stadiul final de vin.
Struguri folositi pentru prepararea „aurului lichid canadian” sunt culesi din podgoriile de langa Niagara la -15 grade Celsius. Vinul este produs in cantitati mici si este destul de scump. Insa nici un vizitator al acestei crame speciale, nu poate pleca pana cand nu incearca una dintre combinatile lor celebre de vin si gheata, facute din parti egale.
Le Domaine du Val d’Argan, Maroc
Nu se intampla prea des sa ne imaginam o camila intr-o vie. Insa la crama organica Val d’Argan aceasta imagine este una obisnuita. Pentru ca sunt o metoda mult mai originala si mai ecologica decat tractoarele, dromaderele, sau camilele cu o singura cocoasa sunt ceva obinuit in aceasta podgorie.
De fapt, Goliat, „plugul” camila rezident, poate fi adesea reperat prin vita de vie si in timpul tururilor si degustarilor! Acesta podgorie a fost creata in 1994 si este prima podgorie care a luat nastere in aceasta zona, fiind dezvoltata si construita pe parcursul a 4 ani. Este unica podgorie marocana in care puteti degusta mai multe tipuri de vinuri facute din diferite soiuri de struguri din valea sudului Rhône a Frantei.
Pe parcursul a 20 de ani, aceasta s-a dezvoltat si a crescut ca si intindere de la 5 la 50 de hectare, si 13 soiuri de vinuri Rhone. Productia anuala este de aproximativ 200 000 de sticle de vin, pastrate in crama aferenta din Essaouira. Recent aceasta a fost extinsa cu o crama subterana unde se depoziteaza si butoaiele cu vin invechit din soiurile Val D’Argan si Orian Rouge.
Vizita exotica se poate continua cu explorarea satului Essaouira, renumit pentru centrul sau istoric albastru si sinuos.
Bodega SOMMOS, Spania
Cum ti se pare ideea de a sorbi vin intr-un fluture? Ne referim la o crama unica si avangardista care are aceasta forma. Este recunoscuta ca una dintre minunile arhitecturale in lumea producatorilor de vin. Bodega SOMMOS, se afla la cativa kilometri distanta de cele mai populare regiuni de degustare din Rioja si Ribera Spania. Construită din oțel și sticlă, arhitectura cramei Sommos este singulara atat prin forta, cat și prin forma. Se ridică in armonie cu podgoriile care o inconjoara. Atingand inaltimi de 27 de metri, spatiul de vinificatie este conceput pentru a exploata gravitatia si pentru a misca strugurii pe masura ce se transforma in must și apoi vin, evitand utilizarea convențională a pompelor.
Strugurii sunt recoltati la lumina lunii, atunci cand temperatura este mai scazuta. Podgoriile experimentale contin peste 70 de soiuri de struguri diferite! Intregul proces de productie este modern si optimizat, pentru a obtine vinuri de o calitate maxima.
Cuburile masive din otel, desenate de arhitectul Jesús Marino Pascual se reflecta in lacul artificial al acestei podgorii unice. Pentru cei aventurosi, iubitori ai caiilor de rasa, podgoriile se pot vizita si calare.
Siam Winery, Thailanda
Cunoscuta sub numele de „podgorie plutitoare”, Siam Winery nu pluteste de fapt. Pare plutitoare, datorita canalelor mici amplasate langa vitele plantate. Soiurile de vin produse aici, din gama Colombard, Shiraz si Chenin Blanc au fost create special pentru a se asocia cu gustul si bucataria thailandeza picanta. Asadar va recomandam sa savurati aceste soiuri locale alaturi de supa de lamaie sau mancarea Pad Thai.
Podgoria a fost creata in 1986 in dorinta de a oferi consumatorilor o bautura sanatoasa. In timp a devenit lidera pe piata de vinuri din Asia si a contribuit la definirea culturii vinului thailandez.
Crama de ultima generatie, este situata in provincia Samut Sakhon, la doar o ora la sud de Bangkok. Echipa locala de vinificatie este condusa de un vinificator german cu multa experienta care lucreaza alaturi de consultanti în viticultura tropicala si vinificatie. Aici se produc vinuri de inalta calitate recunoscute la nivel internațional sub marca Monsoon Valley.
Edivo Winery, Croatia
Desigur o plimbare relaxanta prin podgorie, admirarea cramelor unde sunt depozitate butoaiele cu vin si detalierea procesului de productie este o experienta interesanta. Insa ce ati spune de un tur de scufundari, pentru a vizita o crama aflata la cel putin 45 de metri sub apa marii? Puteti face acest lucru la prima crama subacvatica din Croatia, Edivo Vina, o cramă din satul Drace din peninsula Peljesac.
Vinurile sunt obtinute din struguri locali si mai intai imbatranite deasupra solului in butoaie. Dupa aceea, vinurile sunt imbuteliate in sticle. Fiecare sticla este plasata apoi intr-o amfora de lut, sigilata cu doua straturi de ceara. Acestea sunt apoi scufundate si lasate sa se odihneasca pe fundul marii, la o temperatura constanta de 15 Grade Celsius. Procesul dureaza pana la doi ani.
Se pare ca acest tip de productie si depozitare creeaza vinuri cu o calitate deosebita. Bineinteles ca cei care nu doresc sa mearga sub apa pentru vinul lor, pot vizita sala de degustare supraterana pentru a degusta acest vin al marii.
Sottomarino Winery, California, SUA
Situata pe insula artificiala din San Francisco, cunoscuta ca si Treasure Island, sala de degustare a lui Sottomarino este construita intr-un submarin! Puteti degusta, deasupra apei, vinuri italienesti, cum ar fi Pinot Grigio, Primitivo si Muscat Canelli. Conceptul acestei locatii este strans legat de aceste cuvinte reprezentative : “Sa respectam trecutul pe masura ce imbratisam viitorul”.
Sottomarino are o istorie bogata si interesanta, inca din 1940 cand pe vremea celui de-al doilea razboi mondial aceasta insula era utilizata ca si baza navala. Asadar submarinul este o unitate de instruire navala scoasa din functiune, cunoscuta odinioara sub numele de USS Buttercup.
Pe masura ce savurati un vin bun, in acest loc special, va puteti bucura in acelasi timp de privelistile superbe ale malului apei si ale Bay Bridge.
El Grifo, Insulele Canare, Spania
Este adevarat – poti cultiva struguri pe un vulcan. El Grifo Winery, situat pe insula Lanzarote din Spania, este o dovada a acestui fapt. Acesta este cea mai veche crama din insulele Canare, si produce trei tipuri de vin din soiul de strugurii Malvasía culesi manual. Vita de vie creste din solul aspru si fertil de cenusa vulcanica. Podgoriile sunt inconjurate de ziduri de piatra vulcanica joasa pentru a le proteja de vant si uscaciune. Totusi in ciuda acestor conditii destul de extreme, vinul produs aici se poate lauda cu calitati deosebite si o personalitate puternica. Atunci cand vizitti aceasta locatie, va puteti odihni la umbra celui mai batran si inalt palmier de pe insula, datand din anul 1750.