Combinatia cu adevarat potrivita intre vin si mancare va da nastere unui moment savuros in viata. Cu acest ghid de asortare pentru mancare cu vin , veti afla ca o inghititura de vin spumos si palpitant se va combina in mod delicat cu pestele. O sticla de vin Rioja perfect parfumata cu aroma de capsuni se va imbina armonios cu o friptura de miel. Ciupercile de pamant sunt savuroase alaturi de un pahar de Pinot Noir si lista combinatiilor perfecte poate continua.
Va recomandam sa va bazati si pe instinct, pentru a face cele mai bune combinatii intre vin si mancare. Cu toate acestea, avem si cateva sfaturi cu privire la potrivirea mancarurilor si a vinurilor. Acesta sunt utile si daca doriti sa evitati greselile costisitoare.
Ghid de asortare mancare cu vin!
In potrivirea mancarii cu vinului, totul tine de echilibrul de arome, corp si alcool.
Mancarea sarata
Sa presupunem ca serviti un platou cu branza feta sau brie cremoasa, prosciutto si hamsii. Toate aceste elemente au un element foarte sarat. Sarea este o componenta alimentara armonizanta,pentru ca tinde sa sublinieze bogatia, corpul si aromele pure de fructe din vinul tau. Sarea si amelioreaza orice tanin dur.
Asadar va recomandam sa alegeti un vin indraznet cum ar fi Chianti sau Cabernet Sauvignon. Aceste vinuri de baza, vor compensa salinitatea din mancare.O alta varianta potrivita este un vin acid fructat, cum ar fi Riesling sau Sauvignon Blanc. In acesta alaturare sarea va da senzatia de plenitudine vinului.
Mancarea acida
Aciditatea in alimente este o sabie cu doua taisuri atunci cand vine vorba de asortarea vinului. Concentratia de otet, suc de lamaie sau rosii din mancarurile acide poate face ca vinul dvs. sa para lipsit de vibratie sau „plat”. Acidul din alimente este echilibrat sau anulat de cel din vin. Asa ca, trebuie sa va asigurati ca mancarea dumneavoastra este asociata cu un vin mai acid decat aromele din felul respectiv de mancare. Doar asa , fermitatea vinului nu se va pierde , iar elementele acide concurente nu se vor coplesi reciproc. Cele mai bune vinuri pentru asocierea cu alimente acide sunt sampania, rislingul sec , sauvignon blanc si vinurile albe englezesti.
Din categoria vinurilor rosii puteti alatura vinul Pinot Noir sau Valpolicella.
Alternativ, un vin rosu super-fructat poate functiona foarte bine cu elementele dulci-acrisoare din retetele pe baza de rosii.
Mancarea picanta
Conform specialistul german in vinificatie Konstantin Guntrum, daca mananci ceva super picant si incerci sa „speli” aroma cu un vin rosu fructat este ca si cum ai pune combustibil peste flacari. Asadar , sa alaturi un vin bun unei mancarii picante este o adevarata provocare.
Pinot Gris bogat si sec, sau un vin Riesling sau Gewürztraminer condimentat somptuos fac o alegere excelenta.O combinatie potrivita pentru mancarurie condimentate este si asocierea cu vinurile roze seci.
Daca serviti o bucata de carne foarte condimentata, sau un burgerul picant cu chimen, cautati un vin rosu cu o multitudine de note picante. Shiraz-ul este o alegere excelenta.
Mancarea cremoasa, untoasa sau uleioasa
Sosurile delicioase cu unt sau cremoase au un gust unic, ce se asorteaza intotdeauna, cu un vin bogat si savuros.Un astfel de vin este Burgundia alba, noul chardonnay mondial sau un amestec bogat din Rhône de Roussane. O Rioja alba, cu textura aromata si fructe suculente, este o alta combinatie spectaculoasa , in special pentru sosurile subtile cu branza.
Mancarea dulce si desertul
Dulceata alimentelor poate estompa serios aromele unui vin uscat bun. Daca consumati un fel de mancare sarata cu o nota de dulceata, va trebui sa luati in considerare acest lucru atunci cand alegeti un vin. Regula de baza, este sa alegeti ceva cu o nota de dulceata pentru a oglindi ingredientele, cum ar fi un riesling sau un zinfandel super fructat.
Pentru alimentele dulci, va trebui sa faceti o calatorie delicioasa in lumea vinurilor de desert. Regula este ca vinul sa fie intotdeauna mai dulce decat desertul. Printre imperecherilor de desert de notorietate va recomandam sa incercati: Trockenauslese Riesling cu un desert de mere caramelizat.Vinul Sauternes este uimitor cu fructe coapte sau o tarta de piersici si caise.Fructele tropicale si vinurile de desert au un gust senzational cu o selectie de branzeturi. Moscato d’Asti stralucitor , cu aroma sa de piersica este combinatia perfecta pentru un tort cremos.
Ciocolata
Se spune ca ciocolata distruge totul in combinatie cu vinul. Imperecherea acestui desert decadent cu un vin sec sau dulce este deosebit de dura. Pentru a face insa o alaturare potrivita, va recomandam sa folositi un vin rosu dulce. Un vin fortificat din sud-vestul Frantei sau un vin din gama Garnache pentru desert este o alegere buna. Moscato d’Asti vine din nou in ajutor si in acesta combinatie.Dulceata cenusie si bulele moi, efervescente taie din bogatia ciocolatei pentru a usura experienta desertului.
O alta regula simpla a asocierii mancarurilor cu vinul este ca vinul si produsele culinare, care provin din aceeasi regiune se vor potrivi in mod spectaculos.
Asadar puteti combina in baza acestui principiu , Sangiovese sau Nebbiolo cu pizza, Pinot Noir burgundian cu rata, miel cu Rioja si Grüner Veltliner cu snitel.
Reguli generale de asociere:
Gusturile opuse se complimenteaza intre ele, asadar un vin dulce merge la o mancare acra sau sarata
Iarna se servesc vinuri rosii si mai corpolente, iar vara se beau vinuri albe si rosé
Carnea rosie merge cu vinuri rosii
Carnurile albe, salatele si preparatele usoare merg cu vinuri albe
Mancarurile mai grele se potrivesc cu vinuri corpolente
Deserturile se asociaza cu vinurile dulci
Pestele se potriveste de minune cu vinuri albe
Daca preparatul servit a fost gatit cu vin, la masa se serveste acelasi tip de vin
Va recomandam sa experimentati si sa cautati asocierea potrivita gustului dumneavoastra personal. Nimic nu este batut in cuie in experimentarea aromelor , si dupa cum bine stiti, gusturile personale nu se discuta !