Man cooking and putting food into plate. Girlfriend drinking wine
Vin si mancare

Ghid de asortare mancare cu vin!

Combinatia cu adevarat potrivita intre vin si mancare va da nastere unui moment savuros in viata. Cu acest ghid de asortare pentru mancare cu vin , veti afla ca o inghititura  de vin spumos  si palpitant se va  combina in mod delicat cu pestele. O sticla de vin Rioja perfect parfumata cu aroma de  capsuni se va imbina armonios cu o friptura de miel. Ciupercile de pamant sunt savuroase alaturi de un pahar de Pinot Noir si lista combinatiilor perfecte poate continua.

Va recomandam sa va bazati si pe instinct, pentru a face cele mai bune combinatii intre vin si mancare. Cu toate acestea, avem si  cateva sfaturi cu privire la potrivirea mancarurilor si a vinurilor. Acesta sunt utile si daca doriti sa evitati greselile costisitoare.

Ghid de asortare mancare cu vin!

In potrivirea mancarii cu vinului, totul tine de echilibrul  de arome, corp si alcool.

Mancarea sarata

Close-up photo of salty snacks made with meat on the table.

Sa presupunem ca serviti un platou cu branza  feta sau brie  cremoasa, prosciutto si hamsii. Toate aceste elemente au un element foarte sarat. Sarea este o componenta alimentara armonizanta,pentru ca  tinde sa sublinieze bogatia, corpul si aromele pure de fructe din vinul tau. Sarea si amelioreaza orice tanin dur.

Asadar va recomandam sa alegeti  un vin indraznet cum ar fi Chianti sau Cabernet Sauvignon. Aceste  vinuri de baza, vor compensa salinitatea din  mancare.O alta varianta potrivita este  un vin acid fructat, cum ar fi Riesling sau  Sauvignon Blanc. In acesta alaturare  sarea va da  senzatia de plenitudine vinului.

Mancarea acida

Concept of tasty food with tomato soup, close up

Aciditatea in alimente este o sabie cu doua taisuri atunci cand vine vorba de asortarea vinului. Concentratia de otet, suc de lamaie sau rosii din mancarurile acide  poate face ca vinul dvs. sa para lipsit de vibratie sau „plat”. Acidul din alimente este echilibrat sau anulat de cel din vin. Asa ca,  trebuie sa va asigurati ca mancarea dumneavoastra este asociata cu un vin mai acid decat aromele din felul respectiv de mancare. Doar asa , fermitatea vinului  nu se va pierde , iar elementele acide concurente nu se vor coplesi reciproc. Cele mai bune vinuri pentru asocierea cu alimente acide sunt sampania, rislingul sec , sauvignon blanc si vinurile albe englezesti.

Din categoria vinurilor rosii puteti alatura  vinul  Pinot Noir sau Valpolicella.

Alternativ, un vin  rosu super-fructat poate functiona foarte bine cu elementele dulci-acrisoare din   retetele pe baza de rosii.

Mancarea picanta

Delicious seafood with spicy sos

Conform specialistul  german in vinificatie Konstantin Guntrum, daca mananci ceva super picant si incerci sa „speli” aroma cu un vin rosu fructat este ca si cum ai pune combustibil peste flacari. Asadar , sa alaturi un vin bun unei mancarii picante este o adevarata provocare.

Pinot Gris bogat si sec, sau un vin Riesling sau Gewürztraminer condimentat somptuos fac o alegere excelenta.O combinatie potrivita pentru mancarurie condimentate este si asocierea cu  vinurile roze seci.

Daca serviti o bucata de carne foarte condimentata, sau un  burgerul picant cu chimen, cautati un vin rosu cu o multitudine  de note picante. Shiraz-ul este o alegere excelenta.

Mancarea cremoasa, untoasa sau uleioasa

Conchiglioni pasta with spinach in creamy sauce

Sosurile delicioase cu unt sau cremoase au un gust unic, ce se asorteaza  intotdeauna, cu un vin bogat si savuros.Un astfel de vin este Burgundia alba, noul chardonnay mondial sau un amestec bogat din Rhône de Roussane.  O Rioja alba, cu textura  aromata si fructe suculente, este  o alta combinatie spectaculoasa , in special pentru sosurile subtile cu branza.

Mancarea dulce si desertul

Christmas meal on a table. Pastry and red wine.

Dulceata alimentelor poate estompa serios aromele unui vin uscat bun. Daca  consumati  un fel de mancare sarata cu o nota de dulceata, va trebui sa luati in considerare acest lucru atunci cand alegeti un vin. Regula de baza, este sa alegeti ceva cu o nota de dulceata pentru a oglindi ingredientele, cum ar fi un riesling sau  un zinfandel super fructat.

Pentru alimentele dulci, va trebui sa faceti o calatorie delicioasa in lumea vinurilor de desert. Regula este ca vinul sa fie intotdeauna mai dulce decat desertul. Printre imperecherilor de desert  de notorietate  va recomandam sa incercati: Trockenauslese Riesling cu un desert de mere caramelizat.Vinul Sauternes este uimitor cu fructe coapte sau o tarta  de piersici si caise.Fructele tropicale si vinurile de desert au un gust senzational cu o selectie de branzeturi. Moscato d’Asti stralucitor , cu aroma sa de piersica este  combinatia perfecta pentru un tort cremos.

Ciocolata

Date on Valentines Day

Se spune ca ciocolata  distruge totul  in combinatie cu vinul. Imperecherea acestui desert decadent  cu un vin sec sau  dulce este deosebit de dura. Pentru a face insa o alaturare potrivita, va recomandam sa folositi  un vin rosu dulce. Un vin fortificat  din sud-vestul Frantei sau un vin din gama Garnache pentru desert  este o alegere buna. Moscato d’Asti vine din nou in ajutor si  in acesta combinatie.Dulceata cenusie si bulele moi, efervescente  taie din bogatia ciocolatei pentru a usura experienta desertului.

O alta regula simpla a asocierii mancarurilor cu vinul este ca  vinul si produsele culinare,  care provin din aceeasi regiune se  vor potrivi in mod spectaculos.

Asadar puteti combina in baza acestui principiu , Sangiovese sau Nebbiolo cu pizza, Pinot Noir burgundian cu rata, miel cu Rioja si Grüner Veltliner cu snitel.

Reguli generale de asociere:

Gusturile opuse se complimenteaza intre ele, asadar un vin dulce merge la o mancare acra sau sarata

Iarna se servesc vinuri rosii si mai corpolente, iar vara se beau vinuri albe si rosé

Carnea rosie  merge cu vinuri rosii

Carnurile albe, salatele si preparatele usoare merg cu vinuri albe

Mancarurile mai grele  se potrivesc cu vinuri corpolente

Deserturile se asociaza cu vinurile  dulci

Pestele se potriveste de minune  cu vinuri albe

Daca preparatul servit a fost gatit cu vin, la masa se serveste acelasi tip de vin

Va recomandam sa experimentati si sa cautati asocierea potrivita gustului dumneavoastra personal. Nimic nu este batut in cuie in experimentarea aromelor , si dupa cum bine stiti,  gusturile personale nu se discuta !

S-ar putea să-ți placă și...