Asocierea dintre vin si ciocolata nu se face usor, insa rezultatele pot fi spectaculoase.Vinul si ciocolata sunt un cuplu dinamic, plin de contraste si senzualitate.Cu ajutorul recomandarilor noastre , cu rabdare si putina imaginatie puteti afla cum combinam perfect vinul cu ciocolata. Bucurati-va alaturi de persoana iubita , diversele perechi de arome. Bineinteles ca gustul personal va influenta, cu siguranta, combinatia finala.
Intre vin si ciocolata exista si o multime de asemanari. Ambele sunt considerate afrodisiace. Ambele contin antioxidanti. si pot fi un cadou perfect intodeauna. Deci in teorie ar trebui sa fie usor sa le alaturam.
Cum combinam perfect vinul cu ciocolata: sfaturi de asociere!
Daca incercati sa combinati un pahar de vin rosu sec cu o bucata de ciocolata neagra, vinul va fi perceput cu gust amar si acru. Dezechilibrul gustativ provine din nivelurile diferite de tanini. Acestea se regasesc atat in ciocolata, cat si in vin, si ajung sa se intalneasca pe limba ta.
Din fericire, exista mai multe vinuri care fac perechi grozave cu ciocolata si sunt uimitoare! Va prezentam mai jos perechile perfecte de vin si ciocolata .
Cum combinam perfect vinul cu ciocolata?
Ciocolata cu lapte
O ciocolata lapte buna contine aproximativ 50 % lapte si 50% cacao. Grasimea suplimentara din lapte face ca ciocolata cu lapte sa fie una dintre cele mai usoare combinatii pentru asocierea cu vin.
Vinuile rosii demiseci sunt combinatia perfecta cu ciocolata cu lapte sau cu varietatile cremoase de spuma de ciocolata. Un Riesling, un Muscat sau un vin de desert pot intra deasemenea in gratiile ciocolatei cu lapte. Pentru o combinatie interesanta si usor riscanta va recomandam un vin efervescent spumant cu o ciocolata cu lapte si capsuni.
Vinuri recomandate pentru ciocolata cu lapte:
Un Pinot Noir sau un Merlot mai lejer sunt alaturarea perfecta pentru o savoare deosebita.
Brachetto d’Acqui: Un vin rosu spumant dulce din Piemont, Italia. Poate fi si o pereche excelenta pentru un mousse de ciocolata!
Vinuri rosii recoltate tarziu: vinuri in stil porto, inclusiv Syrah recoltat tarziu si Petite Sirah.
Valpolicella: Un vin rosu dulce din aceeasi regiune care produce si Amarone in Italia.
Porto Ruby: un vin original din Portugalia va face o pereche condimentata cu ciocolata cu lapte.
Rutherglen Muscat: Acest elixir este cel mai dulce dintre vinurile dulci din lume si provine din Victoria, Australia.
Lambrusco di Sorbara: Este cel mai usor dintre vinurile Lambruscos , rosu spumant, cu arome delicate de piersica si capsuni.
Ciocolata neagra
Polifenolii din ciocolata neagra ii combinatie cu cei din vin au un gust oarecum amar. Ciocolata neagra insa, este ciocolata care ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate. Pentru a imblanzi amaraciunea data de continutul ridicat de cacao, trebuie sa o echilibram cu o pereche de vinuri selectata corespunzator.
Vinuri recomandate cu ciocolata neagra:
Cabernet Sauvignon-ul este un partener de nadejde in aceasta combinatie.
Pinot Noir sau un Merlot dau bine alaturi de ciocolata neagra cu continut de peste 55% cacao.
Vinuri rosii in stil port: vinuri porto provenind din afara Portugaliei, care au o intensitate ampla pentru a echilibra ciocolata neagra, inclusiv Zinfandel (cu ciocolata Cayenne), Malbec (cu ciocolata ghimbir) si Petite Sirah ( cu ciocolata cu cafea).
Vinul porto original : vinul Porto de Portugalia datorita condimentari cu scortisoara face o pereche dementiala cu ciocolata cu procentaje mari de cacao.
Pedro Ximinez: Este un vin produs in regiunea Montilla-Moriles din Spania si este un vin de culoare cenusie maro-negru . Este conceput pentru a fi savurat in inghitituri exceptional de mici. Adauga arome de nuci si stafide la ciocolata neagra si se potrivrste sic in combinatie cu cafeaua espresso.
Pana acum am incercat sa potrivim vinurile in functie de ciocolata, dar este valabil si procesul invers. Ciocolata poate fi si ea aleasa in functie de tipul de vin. In general, ca si regula generala vinul trebuie sa aiba aromele bine conturate pentru a nu fi umbrite de cele ale ciocolatei.
Ciocolata alba
Ciocolata alba nu este tehnic o ciocolata „adevarata”, deoarece nu contine cacao. Dar ciocolata alba ajunge sa fie unul dintre putinele sortimente de ciocolata care se va potrivi cu vinul rosu sec! Ciocolata alba tinde sa fie mai „untoasa” prin urmare se va potrivi de minune cu corpolenta unui vin rosu sec.
Vinuri recomandate cu ciocolata alba:
Pinot Noir: o imperechere deosebita. Ciocolata alba se muleaza pe aromele dulci de cirese rosii, capsuni si zmeura gasite in Pinot Noir.
Beaujolais: Un alt vin rosu usor provenit din soiul de struguri Gamay cu o gama variata de arome. De exemplu, Saint-Amour ofera mai multe arome de fructe rosii si flori, in timp ce Morgon ofera in general mai multe arome de coacaz negru si afine.
Moscato d’Asti: Ciocolata alba este suficient de delicata pentru a se potrivi cu vinurile albe, un Muscat Blanc sau Moscato d’Asti ofera arome de piersici si crema cu note florale de trandafiri. Vinurile spumante fac ca imperecherea sa aiba un plus de densitate cremoasa.
Brachetto d’Acqui: O alta pereche excelenta ofera note cremoase de zmeura cu note subtile de bujori.
Vin de gheata: In functie de soiurile utilizate pentru a face vinul de gheata (de obicei Riesling si Vidal Blanc), veti descoperi note de ananas, bezea de lamaie si portocale confiate.
Porto roz: Acesta este cel mai nou stil de vin Porto si ofera arome bogate de capsuni dulci si coacaze.
Vinul rosu si ciocolata
Asa cum am mentionat mai sus, daca combinam ciocolata neagra cu vin rosu , vom intensifica aroma amara a celor doua produse. Exista cateva exceptii la acest lucru:
Vinurile rosii cu putin zahar rezidual pot fi o alaturare potrivita pentru o ciocolata usor intunecata.Din gama acestor vinuri fac parte vinul Shiraz, Malbec si Zinfandel.
Atunci cand ciocolata neagra face parte dintr-un desert, cum ar fi tort sau tarta cu branza, este posibil sa aveti suficienta grasime si amidon in desert pentru a contracara amaraciunea atat in ciocolata, cat si in vin.
Vinuri recomandate pentru ciocolata aromata:
Capsuni acoperite cu ciocolata: vinurile rosii spumante dulci, inclusiv Brachetto d’Acqui si Lambrusco Amabile, sunt perfecte pentru acest inceput.
Ciocolata neagra cu ghimbir : Muscatul portocaliu face minuni cu ghimbirul.
Ciocolata cu nuci si arahide: vinurile cu o anumita dulceata si arome de nuci sunt secretul, inclusiv un vin fortifiat cum este Madeira si Marsala
Ciocolata cu caramel: se potriveste cu un spumant dulce, poate chiar un Prosecco cu arome fructate sau cu vinuri imbatranite cu oxidare, inclusiv Tawny Port de 20 de ani sau peste.
Ciocolata cu menta: incercati un Syrah sau Petite Sirah Port pentru a pune in evidenta aroma racoritoare a mentee.
Cateva sfaturi pentru o degustare ca la carte
- Serveste cantitati mici de vin alaturi de ciocolata, pentru ca apetitul sa se mentina nealterat pentru o perioada mai lunga;
- Trebuie sa aveti la indemana apa plata si bucatele de paine sau grisine, pentru a neutraliza gustul intre degustari;
- Savureaza mai intai o bucatica de ciocolata, apoi o gura de vin, pentru a-ti da seama daca aromele merg bine impreuna;
- Recomandam ciocolata alba la inceputul degustari si pe cea neagra la sfarsit;
- Se recomanda vinul alb si dulce la inceput, si vinurile rosii, bogate in tanini la sfarsit.
Concluzii
Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa incepeti sa va ganditi la vin ca la un ingredient. Cand analizati vinul legat de gustul de baza sau caracteristici subtile, veti putea identifica afinitati cu diferite alimente. Scopul unei imbinari excelente de vinuri este de a echilibra gusturile :dulce, acru, amar, sarat, etc. din mancare si vin. Doar in acest mod, aromele subtile sa pot fi puse in evidenta si savurate.
Indiferent ca iubești ciocolata alba, te-ai îndrăgostit de cea amaruie sau de orice alte sortimente, vor exista mereu combinații perfecte intre vinuri și ciocolata pentru toate gusturile Trebuie doar sa experimentezi pentru a gasi combinatia cea mai potrivita pentru un rasfaț intens!