Wine and Steak with Copy Space
Vin si mancare

Cum asociem vinul cu friptura?

Mirosul unui gratar imbietor, intr-o dupa-amiaza insorita petrecuta  la iarba verde, este cu siguranta o imagine placuta. Este un momentul perfect, pe care sa il petreceti  alaturi de familie, pentru a va bucura de timp de calitate si de o mancare savuroasa.Din acest cadru perfect, nu trebuie sa  lipseasca un vin  potrivit. Nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca suntem aici pentru a va ajuta sa aflati cum asociem vinul  cu friptura  pentru o masa  si o seara memorabila.

Regulile de baza pentru a afla cum asociem  vinul cu friptura!

Regula generala atunci cand vine vorba de imbinarea vinurilor are legatura cu tipul de carne pe care il pregatiti. Carnea rosie slaba merge bine cu o varietate mai usoara de vin rosu. Coastele sau carnea rosie mai grasa  ar trebui in mod ideal sa fie imperecheate cu un vin rosu cu tanin ridicat.    

Soiurile indraznete, cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Petite Sirah , sunt cateva dintre tipurile de vinuri care trebuiesc luate in considerare  in acest  caz.

Carnea de miel, iubita pentru aroma si textura delicata, trebuie rasfatata cu un vin indraznet , dar care nu copleseste gustul. Pentru aceasta masa, alegeti un  vin cu taninuri mai fine precum Malbec  si  Bordeaux.          

Cum asociem vinul cu friptura de vitel

Exista foarte putine carnuri rosii care pot fi asortate cu vin roz sau alb, iar vitelul se intampla sa fie unul dintre ele. Un prim exemplu al acestei perechi rafinate este snitelul vienez. Acesta se potriveste perfect cu o sticla de Grüner Veltliner , un vin alb austriac.Trebuie sa retineti despre aceasta imperechere: este foarte important tipul de sos folosit in preparatul culinar.

Secretul sta in metoda de preparare, deoarece  aceasta  reuseste sa pastreze aromele delicate. Atentie insa, aromele pot fi insa  usor inabusite cu o metoda de gatit gresita.  Acest lucru este important si pentru carnea de vitel si miel, deoarece ambele tipuri de carne se fragezesc in sos si absorb aroma.Carnea de vitel este deasemenea bine asociata cu vinurile  rosii  – cum ar fi Valpolicella sau Pinot Noir .

Cum asociem vinul  cu friptura de vita

Exista doua tipuri de imperechere atunci cand vine vorba de carne de vita, iar acestea au legatura cu tipul carnii. Exista perechi de vinuri pentru carne de vita slaba, cum este vrabioara sau muschiul file. Vrabioara se procură din zona spatelui este o carne slaba, cu o aromă intensa ce poate fi preparată la cuptor și gratar.Fileu  provine din mușchiul vitei și poate fi găti în sânge, se poate frige sau se poate prepara înăbușit. Acesta are o textură cremoasă. Se poate marina in diverse sosuri si se pune la gratar timp de 3 minute pe fiecare parte.

Exista perechi de vinuri potrivite pentru  bucatile de carne de vita cu grasime sau marmorate, asa cum este antricotul. Carnea marmorată de vită prezintă niște firicele de grăsime intramusculare, este extrem de fragedă și este ideală pentru fripturi.

Asociati vinurile rosii usoare sau corpolent medii cu friptura de carne de vita slaba. Acestea sunt vinuri cu un nivel ridicat de aciditate care pot pune in evidenta gusul carnii.

Carnea grasa este insotita de un vin rosu indraznet, cu o multime de tanini. Cu cat taninul este mai aspru, cu atat va functiona mai bine pentru a indeparta  gustul grasimii din gura.

Cum asociem vinul  cu friptura de miel

In timp ce carnea de vita este rareori coplesita de condimente si asocieri, carnea de miel, are o aroma mult mai delicata si este mai pretentioasa . In general, este recomandat sa asociati acest tip de carne cu un vin cu un profil de aroma mai usor.  

Asa cum am mentionat mai sus, carnea capata gustul sosului ales, asa ca acordati o atentie suplimentara acestui lucru! Unele dintre exemplele pe care le puteti folosi pentru miel includ, Sirah si Malbec.

Pulpa de miel

Friptura de miel cu rozmarin și usturoi, preferata de multi dintre noi, in special la masa de Paste, se potrivește de minune cu un vin fructat si tanar  cum ar fi un Cabernet, Chianti, Merlot Syrah sau Rioja. Pulpa de miel  este mai grasa  și are un gust mai intens. Asadar, are nevoie de un vin rosu bogat.

Cotlete de miel la gratar

Cotletele de miel acompaniate de dovlecei, ciuperci sau ardei la gratar se potrivesc cel mai bine cu un vin rosu echilibrat.Pinot Noir, cupaje Bordeaux, Cabernet sau Merlot sunt exemple excelente de vin potrivit pentru carnea de miel gatita in  acest mod.

Tocanita de miel

Carnea de miel cu legume  gatita la temperature joasa si pentru mult timp are gust dulce si aromat. Aroma savuroasa se datoreaza cimbrului, frunzelor de dafin si a celorlalte  condimente folosite. In cazul acestor rețete, vinul cel mai potrivit este un vinul roșu de țara, fara  prea multe pretenții, dar calitativ.

Cum asociem vinul  cu friptura de caprioara

Caprioara este un tip bogat de carne rosie care are nevoie de o pereche de vinuri care sa nu se ciocneasca cu aromele rustice. In acest caz, aveti nevoie de  un vin cu corp mediu din familia Chianti, Valpolicella, Côtes du Rhône .

Cum asociem vinul cu friptura care are sos?

Potrivirea perfecta depinde de tipul de sos pe care il utilizati. Stapanirea modului de asociere a vinurilor in functie de sosurile pe care le utilizati va poate permite sa utilizati de o mare varietate de selectii de vinuri. Un exemplu este potrivirea Lambrusco cu mancaruri asiatice, cum ar fi coastele de porc facute in stilul gratarului coreean. Ambele au o aroma dulce care se va potrivi excellent.

Sosuri verzi

Unele sosuri din aceasta clasa includ , sosul  de menta sau un sos de usturoi si rozmarin. Acestea se potrivesc perfect cu un vin rosu indraznet , cu o aroma fructata si taninuri ridicate, cum ar fi Monastrell sau Malbecul argentinian . Mancarurile preparate folosind o multime de ceapa si usturoi crud se potrivesc cel mai bine cu  vinurile  rosii medii, cu aciditate ridicata.          

Sosuri barbeque

Acestea sunt cele mai frecvente tipuri pentru gratarele din curtea din spate si pot fi asociate cu vinuri rosii cu aroma de fructe , precum California Syrah, Australian Shiraz, Lambrusco Gamay sau Zinfadel.       

Concluzii:

Cand vine vorba de vin, sunt multe de aflat si  veti descoperiti intotdeauna ceva nou despre vinul  preferat. Potrivirea vinului cu carnea poate fi o aventura. Asadar, mergeti mai departe si gasiti-va potrivirile. Sete buna!

S-ar putea să-ți placă și...