Cheese, Camambert and Cheese-Wheel
Branzeturi

Cutite si instrumente pentru branza- ghidul incepatorului

Gasiti cutitul potrivit pentru fiecare branza si ocazie cu acest ghid al incepatorului pentru cutite si instrumente pentru branza.

Imaginati-va in fata voastra o selectie de branzeturi perfecta, alaturi de un pahar savuros din vinul preferat.Ati petrecut ore intregi planificand toate combinatiile de arome si ati ajuns la aranjarea platoului. O singura problema: tacamurile obijnuite  pur si simplu nu pot taia branzeturile – la propriu.

Cutitul dvs. de bucatarie este prea mare si poate fi  dificil de utilizat. Acest cutit banal nu are abilitatea de a taia parmezan dens sau finetea de a aluneca gratios printr-o branza albastra moale si cremoasa. Din fericire, exista o solutie. Bine ati venit in lumea cutitelor si instrumetelor pentru branza.

Tipuri de cutite si instrumente pentru branza

Cutite si instumente pentru branza  exista intr-o mare varietate de tipuri. Scurt, lung, ascutit, rotunjit – orice cautati, probabil ca exista un cutit de branza pentru dvs. Ca incepator, poate fi greu sa stiti care cutite de branza sunt folosite pentru ce. De aceea, va oferim acest ghid, sa va puteti orienta in jurul diferitelor optiuni si branzeturi.

Cutit de branza moale

Indiferent daca va bucurati de o mozzarella proaspata sau taiati o bucata de gorgonzola , cutitul de branza moale este instrumentul potrivit pentru asta. Branzeturile moi se lipesc in mod natural de ustensile dvs. De aceea, cutitele de branza moale sunt construite strategic pentru a minimiza suprafata de care branza se poate lipi. Fiind extrem de subtiri sau avand gauri aceste cutite sunt cheia pentru o experienta de taiere a branzeturilor neteda, fara lipici.

Cutit pentru  branza offset

Daca doriti sa cumparati doar un cutit pentru  branza, acesta este cutitul de acare aveti nevoie. Cutitele de branza offset sunt suficient de solide pentru a trece prin branzeturi ferme, cum ar fi cele  alpine , dar au si o lama mai subtire care nu se va lipi de branzeturile moi delicate. Manerul offset ofera spatiu pentru mainile si articulatiile utilizatorului, permitand controlul, si taieturile curate in mod constant.                                                                                                                                                                                                          

Cutit de branza cu varf

Acest cutit de branza multifunctional este un must-have pentru orice iubitor de branza. Un cutit tipic de branza  poate taia totul, de la cheddar ferm si imbatranit pana la feta moale . Nu este destul de puternic pentru a taia toate categoriile de branzeturi tari, si poate fi putin mai gros decat am  dori  pentru branzeturile moi. Varful acestui cutit poate fi folosit si pentru degustare.

Taietorul de branza

Da, arata exact ca un satar de carne – ceea ce este aproape suficient pentru a adauga acest tip de cutit in sertarul cutitelor pentru branza. Taietorul de branza este ceea ce folosim pentru  taierea branzeturilor ferme sau semidure precum gouda.

Cutit pentru branza plat

Cutitul plat pentru branza, cunoscut si sub numele de dalta de branza, este ideal pentru curatarea sau ciobirea branzeturilor tari, cum ar fi gouda sau cheddar. Dupa cum sugereaza si numele, lama este plata si scurta. Astfel puteti aplica forta direct pe o zona mica si sa taiati bucati mici, fara a zdrobi restul bucatii de branza.

Cutit de branza Spatula (sau de imprastiat branza)

Unele branzeturi se servesc mai bine intinse decat taiate si, pentru asta, veti avea nevoie de un cutit spatula .Acest cutit de baza pentru branza va reinventa modul in care ungeti  crema de branza pe un covrig sau o felie de paine cu seminte. Lamele spatulei sunt construite intentionat pentru a se flexa usor pe masura ce aplicati presiune, pentru a putea intinde eficient si gratios branza.

Cutit parmezan

Stim la ce va ganditi: este total nedrept ca parmezanul sa-si primeasca propriul cutit. Acest cutit este originar din Italia, unde este denumit „ tagliagrana ”.Cutitul parmezan este instrumentul ales pentru taierea branzeturilor tari, granulare, cum ar fi parmezanul. Varful ascutit  feliaza usor chiar si in cele mai tari branzeturi. 

Ce cutite de branza ar trebui sa detineti?

In timp ce fiecare iubitor de branza viseaza la un sertar plin cu fiecare cutit de branza la care ar putea visa, este logic sa va acordati prioritate achizitiilor pentru o utilitate maxima. Va recomandam sa incepeti cu cele trei cutite de branza fara de care nu am putea trai:

• Cutit de branza moale • Cutit de branza offset • Cutit de branza cu varf

Aceste trei cutite acopera totul, de la branzeturi moi pana la branzeturi tari,si puteti fi siguri  ca nu ramaneti niciodata in asteptare in timp ce altcineva tine cutitul de care aveti nevoie.

Alte instrumente de branza de stiut

Cutit razatoare

Cel mai bun mod de a obtine felii consistente, subtiri, este o razatoare pentru branza. Acest cutit razatoate este un plus excelent pentru arsenalul dvs. de instrumente de branza atunci cand doriti comoditatea unui instrument mai mic si mai specializat.

Firul de branza

Pentru branzeturile ultra-delicate care s-ar putea strange cu un cutit, firul de branza poate fi o modalitate excelenta de a face taieturi fara a va zdrobi pretioasa bila de mozzarella. Multe placi de branza au chiar atasamente, astfel incat firul dvs. de branza se poate atasa direct la tabla!

Concluzie

Inarmat cu instrumentele potrivite, veti taia si taia bucati de branza cu usurinta. Gasiti placa de branza care sa se potriveasca cu noile dvs. cutite de branza din ghidul nostru .

Ce cutit este cel mai bun pentru taierea branzei in cazul in care nu avem ustensilele speciale pentru branzeturi?

Daca nu aveti la indemana cutite de branza, va recomandam sa folositi un cutit mic de taiat pentru taierea branzeturilor ferme pana la tari. Pentru branzeturile moi puteti folosi un cutit de bucatarie subtire sau un cutit de unt. Chiar daca acestea nu pot lua locul unui cutit de branza special construit, ele vor face fata situatiei onorabil.

S-ar putea să-ți placă și...