Wine in a decanter
Vin rosu Vinuri

Decantarea vinului: Este bine sa o facem?

Exista o multime de dezbateri in jurul subiectului decantarii vinului. Unii oameni spun ca este singura modalitate de a te bucura de un vin bun, in timp ce altii spun ca decantarea nu face altceva decat sa dauneze vinului.

Deci, care este adevarul? Este decantarea vinului benefica sau nu pentru acesta? In acest articol de blog, vom explora ambele parti ale argumentului si va vom lasa sa decideti singuri!

Pentru cei care nu stiu, decantarea vinului este procesul de turnare a acestuia din sticla originala intr-un alt recipient. Acest lucru se face, de obicei, pentru a separa vinul de sedimentele care s-au depus pe fundul sticlei. Decantarea poate fi folosita si pentru a aerisi vinul, ceea ce, in opinia unora, ii sporeste aroma.

Exista cateva scoli de gandire diferite in ceea ce priveste decantarea vinului. Unii oameni cred ca decantarea este esentiala pentru a te bucura de un vin bun. Acestia sustin ca sedimentele pot da vinurilor un gust amar si ca aerisirea vinului permite o mai buna oxidare si scoate in evidenta arome mai complexe.

Altii spun ca decantarea face mai mult rau decat bine. Acestia considera ca prin expunerea vinului la oxigen, acesta se strica. De asemenea, ei sustin ca sedimentele nu sunt daunatoare si ca, de fapt, protejeaza vinul de oxidare.

Deci, cine are dreptate? Raspunsul poate depinde si de tipul de vin pe care il beti.

De exemplu, vinurile mai tinere beneficiaza, in general, de decantare, deoarece tind sa aiba mai multe sedimente. Vinurile mai vechi, pe de alta parte, pot fi deja oxidate si, prin urmare, decantarea le-ar putea da un gust mai rau.

In cele din urma, depinde de dumneavoastra sa decideti daca decantarea este sau nu potrivita pentru vinul pe care il beti. Daca nu sunteti sigur, cereti sfatul unui prieten avizat sau al unui membru al personalului de la magazinul de vinuri local.

Noroc!

S-ar putea să-ți placă și...