Desi poate parea intimidant, sa pasesti pentru prima data intr-o sala de degustare sau crama, adevarul este aici vei intalni o atmosfera relaxata. O sa ai nevoie doar de un top recomandari privind eticheta vinului. Oamenii din industria vinului sunt foarte comunicativi si iti vor impartasii cu bucurie detalii savuroase legate de vinuri. Un bun somelier nu este acolo doar pentru a va vinde un produs, ci si pentru va face sa va bucurati de un vin bun. Veti descoperiti vinuri noi si va veti distra invatand cum sunt produse acestea. Dupa o astfel de experienta , o sa puteti aprecia cu adevarat un vin fin la o cina de afaceri sau la o nunta.
Va prezentam un top recomandari privind eticheta vinului , pentru momentul in care mergi la o sala de degustare sau pur si simplu savurezi un vin bun la cina.
Degustarea vinului la crama
1. Puneti intrebari
Este recomandat sa adresati intrebari personalului cand va aflati la degustare.Puteti incepe prin a obtine informatii despre istoria cramei si a marcii. Profitati de formarea lor profesionala si rugati-i sa va vorbeasca despre produsul lor in detaliu.
2. Modul de abordare este important
A fi politicos si respectuos este un “must”. Profesionistii din industria vinului isi iau meseria foarte in serios si cunostintele lor merita respectul dumneavoastra. Chiar daca ceva nu este pe placul nostru este important sa transmitem acest lucru intr-un mod manierat.
3. Despre scuipare
Scuipatul este in regula la degustarea vinului. Cand degustati din mai multe sticle de vin, puteti savura intreaga cantitate din pahar si sa va coplestiti cu arome , sau sa folositi o scuipatoare . Galetile de la tejghea trebuie sa stranga excesul de vin. Folositi-va scuipatoarea si servetelul, apoi, cand ati terminat, aruncati-le in galeata.
4. Revizuirea sticlelor
Daca doriti sa gustati din nou un anumit vin, solicitati in mod politicos acest lucru. Este perfect acceptabil sa incercati din nou un vin atunci cand exista posibilitatea sa il si cumparati.
5. Respectati regulile cramei
Cand sunteti la o crama sau o sala de degustare, nu creati discutii cu privire la regulile lor. Este vorba de locul lor, raspunderea si preferintele lor. Asa cum fiecare dintre noi are anumite reguli stabilite in propria casa , si aici regulile trebuiesc respectate.
6. Abordarea personalului
Sala de degustare poate fi comparata cu un restaurant rafinat .Asadar, asigurati-va ca va comportati corespunzator. Vorbiti clar cu somelierul care va serveste si cereti ceea ce doriti pe un ton politicos.
7. Cantitatea
Puteti solicita o cantitate mai mica dintr-un anumit vin pentru degustare .Insa nu va asezati paharul pe sticla pentru a opri turnarea. Este intotdeauna bine sa lasati sticla de vin din care ati degustat neterminata
8. Adu o gustare
Daca mergi la o degustare de vin, este recomandat sa mananci ceva inainte. Alcoolul intra rapid in sange. Cand stomacul este gol, efectele alcoolului se resimt mai repede si mai intens. Asadar, atunci cand faceti un tur de degustare , puteti aduce cateva nuci sau alte gustari. Asigurati-va insa ca aceasta gustare nu are un gust prea intens sau intepator pentru a nu interfera cu modul in care se va simti gustul vinului.
9. Programati vizita
Nu incercati sa vizitati prea multe locuri intr-o singura zi. Nu numai ca alcoolul va face ca totul sa inceapa sa se estompeze, dar nu veti putea sa va bucurati cu adevarat de experienta. Va recomandam sa va programati vizita la cramele de care sunteti interesati. Insa trei sau patru intr-o singura zi sunt destule. Luati-va timp si apreciati cu adevarat vinurile produse de acestea.
10. Degustati intelept vinurile
O sala de degustare de vinuri sau o crama nu este un loc unde sa va delectati excesiv. Nu sunteti acolo pentru a va imbata, ci numai pentru a degusta. Alcoolul afecteaza oamenii in mod diferit, si in functie de greutatea corporala si de ceea ce au mancat. Asigurati-va intotdeauna ca abordati o degustare de vinuri in cel mai sigur mod posibil. Cunoasteti-va corpul si limitele si asigurati-va ca aveti un plan si pentru a va intoarce acasa. In cazul in care ati venit cu masina personala este recomandat sa aveti un sofer de rezerva.
11. Imbracati-va potrivit ocaziei
Pentru a vizita o crama sau o vinarie aveti nevoie de o tinuta decenta. Nu trebuie sa purtati un costum , insa o abordare smart casual este recomandata.
12. Preturi si politica
Este in regula sa cautati cupoane sau oferte la degustare. Unele vinarii ofera degustari gratuite, insa sunt si multe contra cost. Asigurati-va ca cunoasteti politicile cramei si alegeti ceea ce vi se potriveste.
13. Fiti punctuali!
Trebuie sa stiti ca atunci cand vizitati o sala de degustare , aveti nevoie de cel putin 30 de minute sau mai mult pentru a simti cu adevarat gustul unui produs. Asadar este recomandat sa faceti o programare si sa nu intarziati.Nu intrati in camera de degustare cu 10 sau 15 minute inainte de inchidere. Acesta este momentul in care somelieri incearca sa termine servirea clientiilor si este posibil sa va mai poata servi si pe dumneavoastra.
14. Evitati interferentele aromelor
Evitati guma de mestecat sau consumul de cafea intre vinuri. De fapt, cel mai bine este sa evitati aromele puternice cu cateva ore inainte de degustare. Chiar si spalatul dintilor poate interfera cu aromele.
15. Evitati negativitatea
Bucurati-va de vinuri in sala de degustare. Daca un sortiment nu este pe placul dumneavostra, pur si simplu treceti la urmatorul. Paleta tuturor este diferita. Facand comentarii negative, s-ar putea sa distrugeti experienta altor grupuri la camera de vinuri.
16. Incercati totul
Incercati diferite varietati . Este singura modalitate de a-ti da seama cu adevarat de ceea ce iti place si nu iti place. Daca ramai in mod constant cu aceleasi cateva varietati, nu vei sti niciodata ce arome pierzi. Daca incerci ceva nou , ai sansa sa descoperi arome savuroase.
17. Lasati un review
Somelieri care organizeaza degustarea nu sunt barmani, asadar comentariu dumneavostra legat de serviciul ofreit este foarte important. In plus este o modalitate excelenta de a contribui la construirea unei relatii pozitive cu crama dvs. locala, ceea ce este un lucru minunat de facut daca intentionati sa reveniti.
18. Cumparati ce va place
Asigurati-va ca cumparati vinul daca va place. Unele sticle au o productie limitata si aceasta ar putea fi singura dvs. oportunitate de a achizitiona acest soi specific.
19. Clubul de vinuri
Cititi conditiile unui club de vinuri daca vi se solicita sa va inscrieti. Uneori, apartenenta la un club de vinuri va poate asigura o degustare gratuita de vinuri de fiecare data cand va intoarceti, deci este intotdeauna bine sa verificati! Pe de alta parte puteti beneficia de oferte speciale pentru vinul preferat!
Gazda pentru degustare de vinuri:
20. Scoaterea dopului
Cand deschideti sticla, faceti-o in liniste, fara a va atrage atentia. Acest lucru este deosebit de important daca intentionati sa serviti sampanie la degustare. Aceasta nu este o petrecere; incercati sa evitati dopul care zboara prin camera.
21. Tehnica de turnare
Tineti sticla de baza atunci cand turnati.
22. Cantitati egale
Nu turnati mai mult in paharul dvs. decat in paharele oaspetilor. Incercati sa lasati mai mult spatiu in pahar pentru ca vinul sa respire. In loc sa turnati un pahar plin, turnati putin sub jumatate.
23. Oferiti timp degustarii
Organizati degustarea astfel incat sa existe timp pentru a savura diferitele soiuri de vinuri.Asteptati intotdeauna ca toti invitati sa deguste un anumit sortiment , inainte de a-l turna pe urmatorul. Daca serviti cateva soiuri diferite, asigurati-va ca sunteti in ritm, astfel incat toata lumea sa incerce totul.
24. Cunoasteti-va soiurile de vin
Desi este posibil sa nu fiti un expert, puteti impartasi modul in care ati ajuns sa serviti aceasta sticla. Poate doriti chiar sa aveti o lista cu ceea ce serviti, in cazul in care un oaspete doreste sa o gaseasca pentru sine.
Top recomandari privind eticheta vinului-savurarea!
25. Hai noroc!
Atunci cand toastati , atingeti paharele de vin cupa la cupa . Acest lucru reduce sansele de spargere sau varsare a paharului .Este recomandat sa tineti paharul de vin de picior. Asa nu va veti incalzi vinul cu caldura mainii.
26. Evitati murdarirea paharului
Daca purtati ruj, este recomandat sa beti vin din aceeasi portiune a paharului.In acest fel evitati imprastierea urmelor de ruj pe toata baza cupei paharului.
27. Ia-ti timp pentru a mirosi
Fa-ti timp sa adulmeci vinul. Asa vei permite si papilelelor gustative sa preia aromele subtile ale vinului. Daca sunteti racit si aveti nasul infundat , probabil ca nu veti putea aprecia vinul la maxim, deoarece gustul se bazeaza pe miros.
28. Ia-ti timp pentru a savura
Cand iei prima inghititura, lasa vinul sa ramana pe papilele tale gustative. Nu beti in pahare pline, dar lasati paleta sa experimenteze gustul complet al vinului. Primul gust iti spune multe despre vin, dar la fel si postgustul .
29. Aduceti o sticla din vinul preferat
Aducerea unei sticle de vin la gazda este intotdeauna un succes, dar nu va ofensati daca sticla nu este impartasita in timpul mesei. Daca cina a fost planificata avand in vedere o anumita pereche de vinuri si alimente, este posibil ca sticla dvs. sa nu se incadreze in schema respectiva. Pentru a va degusta vinul adus in timpul cinei, discutati cu gazda si anuntati intentia dumneavostra.
Concluzii:
Nu va ramane decat sa faceti o rezervare la crama preferata pentru a va bucura de experienta degustari si pentru a pune in aplicare acest top recomandari privind eticheta vinului! Nimic nu se compara cu savoarea acestei bauturi , asa ca va invitam sa descoperiti soiul de vin preferat. Pentru a fi o gazda buna va recomandam sa organizati si o seara speciala pentru invitatii dumneavoastra, poate chiar o petrecere cu vin si branza!