Tourists visiting a winery in the mountains with their dog...
Vinuri

Top recomandari privind eticheta vinului!

Desi poate parea intimidant, sa pasesti pentru prima data  intr-o sala de degustare sau crama, adevarul este  aici vei intalni o atmosfera  relaxata. O sa ai nevoie doar de un top recomandari privind eticheta vinului. Oamenii  din industria vinului sunt foarte comunicativi si iti vor impartasii cu bucurie detalii savuroase  legate de vinuri. Un  bun  somelier nu este  acolo doar  pentru a va vinde un produs, ci si pentru va face sa va bucurati de  un vin bun. Veti descoperiti vinuri noi si va veti distra invatand cum sunt produse acestea. Dupa  o astfel de experienta , o sa puteti aprecia cu adevarat un vin fin la o cina de afaceri sau la o nunta.

Va prezentam un top recomandari  privind eticheta vinului , pentru  momentul in care mergi la o sala de degustare sau pur si simplu savurezi un vin bun la cina.

Degustarea  vinului la crama

Female tasting wine in winery
Female tasting wine in winery

1. Puneti intrebari

Este recomandat sa adresati intrebari personalului  cand va aflati la degustare.Puteti incepe prin a obtine informatii despre istoria cramei si a marcii. Profitati de formarea lor profesionala  si rugati-i sa va vorbeasca despre produsul lor in detaliu.

2. Modul de abordare este important

A fi politicos si respectuos este  un “must”. Profesionistii din industria vinului isi iau meseria foarte in serios si cunostintele lor merita respectul dumneavoastra. Chiar daca ceva nu este pe placul nostru este important sa  transmitem acest  lucru intr-un mod  manierat.

3. Despre scuipare

Scuipatul este in regula la degustarea vinului. Cand degustati  din mai multe sticle de vin, puteti savura intreaga cantitate din pahar si sa va coplestiti cu arome , sau sa folositi o scuipatoare . Galetile  de la tejghea trebuie sa stranga excesul de vin. Folositi-va scuipatoarea  si servetelul, apoi, cand ati terminat, aruncati-le in galeata.

4. Revizuirea sticlelor  

Daca doriti sa gustati din nou  un anumit vin, solicitati in mod politicos acest lucru. Este perfect acceptabil sa incercati din nou un vin atunci cand  exista posibilitatea sa il si cumparati.

5. Respectati regulile cramei

Cand sunteti la o crama sau o sala de degustare, nu creati discutii  cu privire la regulile lor. Este vorba de locul lor, raspunderea si preferintele lor.  Asa cum fiecare dintre noi are anumite reguli stabilite in propria casa , si aici regulile trebuiesc respectate.

6. Abordarea personalului

Sala de degustare poate fi comparata cu un restaurant rafinat .Asadar, asigurati-va ca va comportati corespunzator.  Vorbiti  clar cu  somelierul care va serveste  si   cereti  ceea ce doriti pe un ton politicos.

7. Cantitatea

Puteti solicita o cantitate mai mica dintr-un anumit  vin pentru degustare .Insa  nu va asezati paharul pe sticla pentru a opri turnarea. Este intotdeauna bine sa lasati sticla de vin din care ati degustat neterminata

8. Adu o gustare

Daca mergi la o degustare de vin, este recomandat sa mananci  ceva inainte. Alcoolul intra rapid in sange. Cand stomacul este gol, efectele  alcoolului se resimt mai repede si mai intens. Asadar, atunci cand  faceti un tur de degustare , puteti aduce   cateva  nuci sau alte gustari. Asigurati-va  insa ca aceasta gustare nu are un gust prea intens sau intepator pentru a nu  interfera cu modul in care  se va simti  gustul vinului.

9. Programati vizita

Nu incercati sa vizitati prea multe locuri intr-o singura zi. Nu numai ca alcoolul va face ca totul sa inceapa sa se estompeze, dar nu veti putea sa va bucurati cu adevarat de experienta.  Va recomandam sa va programati vizita la cramele de care sunteti interesati. Insa trei sau patru intr-o singura zi sunt destule. Luati-va timp si apreciati cu adevarat vinurile produse de acestea.

10. Degustati intelept vinurile

O sala de degustare de vinuri sau o crama nu este un loc unde sa va delectati excesiv. Nu sunteti acolo pentru a va imbata, ci numai pentru a degusta. Alcoolul afecteaza oamenii in mod diferit, si in functie de greutatea corporala si de ceea ce au mancat. Asigurati-va intotdeauna ca abordati o degustare de vinuri in cel mai sigur mod posibil. Cunoasteti-va corpul si limitele si asigurati-va ca aveti un plan si pentru a va intoarce acasa. In cazul in care ati venit cu masina personala este recomandat sa aveti un sofer de rezerva.

11. Imbracati-va potrivit  ocaziei

Pentru a vizita o crama sau  o vinarie  aveti nevoie de o tinuta decenta. Nu trebuie sa purtati un costum , insa o abordare smart casual  este recomandata.

12. Preturi si politica

Este in regula sa cautati cupoane sau oferte la degustare. Unele vinarii ofera degustari gratuite, insa sunt si multe contra cost. Asigurati-va ca cunoasteti politicile cramei si alegeti ceea ce vi se potriveste.

13. Fiti punctuali!

Trebuie sa stiti ca atunci cand vizitati o sala de degustare , aveti nevoie de cel putin 30 de minute sau mai mult pentru a  simti cu adevarat gustul unui  produs. Asadar este recomandat sa faceti o programare si sa nu intarziati.Nu intrati in camera de degustare  cu 10 sau 15 minute inainte de inchidere. Acesta este momentul in care somelieri   incearca sa  termine  servirea  clientiilor  si este posibil sa va mai poata servi si pe dumneavoastra.

14. Evitati interferentele aromelor

Evitati guma de mestecat sau consumul de cafea intre vinuri. De fapt, cel mai bine este sa evitati aromele puternice cu   cateva ore  inainte de degustare. Chiar si spalatul dintilor poate interfera cu aromele.

15. Evitati negativitatea

Bucurati-va de vinuri in sala de degustare. Daca un sortiment nu este pe placul dumneavostra, pur si simplu treceti la urmatorul. Paleta tuturor este diferita. Facand comentarii negative, s-ar putea sa distrugeti experienta altor grupuri la camera de vinuri.

16. Incercati totul

Incercati diferite varietati . Este singura modalitate de a-ti da seama cu adevarat de ceea ce iti place si nu iti place. Daca ramai in mod constant cu aceleasi cateva varietati, nu vei sti niciodata ce arome pierzi. Daca incerci ceva nou , ai sansa sa descoperi arome savuroase.

17. Lasati un review

Somelieri care organizeaza  degustarea nu sunt barmani,  asadar  comentariu dumneavostra legat de serviciul ofreit este foarte  important. In plus este  o  modalitate excelenta de a contribui la construirea unei relatii pozitive cu crama dvs. locala, ceea ce este un lucru minunat de facut daca intentionati sa reveniti.

18. Cumparati ce va place

Asigurati-va ca cumparati vinul daca va place. Unele sticle au o productie limitata si aceasta ar putea fi singura dvs. oportunitate de a achizitiona acest soi specific.

19. Clubul de vinuri

Cititi conditiile unui club de vinuri daca vi se solicita sa va inscrieti. Uneori, apartenenta la un club de vinuri va poate asigura o degustare gratuita de vinuri de fiecare data cand va intoarceti, deci este intotdeauna bine sa verificati! Pe de alta parte puteti beneficia de oferte speciale pentru vinul preferat!

Gazda pentru  degustare de vinuri:

Woman holding glass of red wine at garden party
Woman holding glass of red wine at garden party

20. Scoaterea dopului

Cand deschideti sticla, faceti-o in liniste, fara a va atrage atentia. Acest lucru este deosebit de important daca intentionati sa serviti sampanie la degustare. Aceasta nu este o petrecere; incercati sa evitati dopul care zboara  prin camera.

21. Tehnica de turnare

Tineti sticla de  baza  atunci cand  turnati.

22. Cantitati  egale

Nu turnati mai mult in paharul dvs. decat in paharele oaspetilor. Incercati sa lasati    mai   mult spatiu in pahar pentru ca vinul sa respire. In loc sa turnati un pahar plin, turnati putin sub jumatate.

23. Oferiti  timp  degustarii

Organizati degustarea astfel incat sa existe timp pentru a savura diferitele soiuri de vinuri.Asteptati  intotdeauna  ca toti invitati sa deguste un anumit sortiment , inainte de a-l turna pe urmatorul. Daca serviti cateva soiuri diferite, asigurati-va ca sunteti in ritm, astfel incat toata lumea sa incerce totul.

24. Cunoasteti-va  soiurile de vin

Desi este posibil sa nu fiti un expert, puteti impartasi modul in care ati ajuns sa serviti aceasta sticla. Poate doriti chiar sa aveti o lista cu ceea ce serviti, in cazul in care un oaspete doreste sa o gaseasca pentru sine.

Top recomandari privind eticheta vinului-savurarea!

25. Hai noroc!

Atunci cand toastati  , atingeti paharele de vin  cupa la cupa . Acest lucru reduce sansele de  spargere sau varsare a paharului .Este recomandat sa tineti  paharul de vin de picior.  Asa nu va veti incalzi vinul  cu caldura mainii.

26. Evitati murdarirea paharului

Daca purtati ruj, este recomandat sa beti vin din aceeasi portiune a paharului.In acest fel evitati imprastierea urmelor de ruj pe toata baza cupei paharului.

27. Ia-ti timp pentru a mirosi

Fa-ti timp sa adulmeci vinul. Asa vei permite si  papilelelor  gustative sa preia aromele subtile ale vinului. Daca sunteti racit si aveti nasul infundat , probabil ca nu veti putea aprecia vinul la maxim, deoarece gustul se bazeaza pe miros.

28. Ia-ti timp pentru a savura

Cand iei prima inghititura, lasa vinul sa ramana pe papilele tale gustative. Nu beti in pahare pline, dar lasati paleta sa experimenteze gustul complet al vinului. Primul gust iti spune multe despre vin, dar la fel si postgustul .

29. Aduceti o sticla din vinul preferat

Aducerea unei sticle de vin la gazda este intotdeauna un succes, dar nu va ofensati daca sticla nu este impartasita in timpul mesei. Daca cina a fost planificata avand in vedere o anumita pereche de vinuri si alimente, este posibil ca sticla dvs. sa nu se incadreze in schema respectiva. Pentru a va degusta  vinul adus  in timpul cinei, discutati cu gazda si anuntati intentia dumneavostra.

Concluzii:

Nu va ramane decat sa faceti o rezervare la crama preferata pentru a va bucura de experienta degustari si pentru a pune in aplicare acest top recomandari privind eticheta vinului! Nimic nu se compara cu savoarea acestei bauturi , asa ca va invitam sa descoperiti soiul de vin preferat. Pentru a fi o gazda buna va recomandam sa organizati si o seara speciala pentru invitatii dumneavoastra, poate chiar o petrecere cu vin si branza!

S-ar putea să-ți placă și...