Bottle of red wine on gray surface with vegetables
Vin si mancare

De ce unele alimente nu se potrivesc cu vinul?

Consumul de vin este una dintre placerile simple si nevinovate  ale vietii, de care se bucura majoritatea oamenilor. Insa uneori langa un vin bun cel mai bine sa potriveste o mancare savuroasa. Dar de ce unele alimente nu se potrivesc cu vinul?

Avand in vedere gama variata de sortimente de vin disponibile, este greu sa  nu apreciezi cel putin cateva soiuri.

Si desi ne bucuram de  momentele  in care vinul se savureaza pur si simplu, la o discutie intre prieteni , nimic nu poate fi mai special decat  crearea unei combinatii perfecte intre mancare si  vin. Din pacate, exista insa si situatii in care, unele preparate culinare  sunt destul de dificil de asociat cu licoarea bahica.

Haideti sa descoperim impreuna, de ce unele alimente nu se  potrivesc cu  vinul.

1. Gust dulce coplesitor

Anghinarea  face parte din categoria alimentelor dificil de asociat cu un vin. Singurul compromis pe care il  putem face in aceasta situatie este  o alaturare cu un vin alb. Vinul rosu si  aghinarea nu au sanse sa se  inteleaga nici macar pe termen scurt.

Anghinarea contine in mod natural un acid numit cinarina. Acest acid  inhiba capacitatea de a simti gustul dulce in mod corespunzator. Asa ca, orice veti consuma alaturi de anghinare va avea un gust diferit. Asociat cu anghinarea, vinul poate avea un gust intensificat, mult mai dulce. Asadar , daca doriti sa evitati gustul dulce coplesitor,care provoaca dureri de cap, aceasta combinatie intre  anghinare si un vin dulce este total nepotrivita.

O varianta mai buna  pentru aceasta asociere sunt vinurile seci. Se poate gasi un oarecare echilibru si in asocierea cu o sampanie demiseaca.

2. Gustul acru surprinzator

Glass of white wine, truffel chocolates and strawberry close up

Ciocolata este o alta  mica placere vinovata de care ne putem bucura. Din pacate, insa ciocolata si vinul pot fi foarte greu de asociat.

Ciocolata  este  recunoscuta pentru gustul sau dulcem cremos si gras. Tocmai aceste calitati sunt motivul pentru care acest produs este greu de asociat  cu un vin. Daca vom consuma un vin rosu sec, dupa  gustul dulce al ciocolatei, cu siguranta vom ramane cu o aroma dura si acra pe papilele gustative.

Asadar  pentru o combinatie potrivita va recomandam un vin dulce, de desert. Vinurile spumante dulci, cum ar fi un Moscato D’Asti sunt de asemenea   o alegere minunata, deoarece  ajuta la mentinerea gustului dulce din gura.

3. Arome metalice neplacute

Santorini sunset

Ideea de consum de peste crud poate fi greu de imaginat pentru unii oameni. Insa sushi poate deveni rapid unul dintre preparatele preferate si savuroase, daca sunteti dispusi sa incercati. Totusi,trebuie sa stiti ca, consumul de sushi sau orice fructe de mare, cu vin rosu, duce adesea la o experienta culinara neplacuta.

Pentru a analiza cauza care sta la baza acestui efect comun, cercetatorii  japonezi, au efectuat teste gustative variate si au combinate diferite vinuri cu fructe de mare. S-a constatat ca atunci cand  vinul consumat avea o concentratie mare de fier, gustul fructelor de mare putea fi distrus. Acest fenomen se datoreaza unui acid gras nesaturat care se descompune atunci cand intra in contact cu fierul, lasand in gura un gust de peste, metalic.

Nu toate vinurile rosii sunt suficient de bogate in fier pentru a provoca acest efect,insa pentru o experienta culinara placuta va recomandam sa  alegeti un vin alb sec.

4. Salate cu aroma de sulf

Daca alegeti sa consumati o salata  sanatoasa alaturi de un pahar de vin, intreaga experienta culinara poate fi neplacuta, mai ales daca vorbim de legumele de mai jos.

Varza de Bruxelles:

Varza de Bruxelles reprezinta o provocare in asocierea cu vinul. Acest aliment contine un compus organosulfuric care se poate compara cu  gustul unui vin comun. Cand acest compus este consumat alaturi de vin, aroma mancarii, combinata cu aroma vinului creeaza un gust intens, insa usor neplacut. Asadar, va recomandam un vin alb cu o aroma fructata puternica pentru a echilibra gustul de sulf.

Sparanghel:

Sparanghelul este o alta leguma care poate avea un gust excesiv de sulfuric atunci cand este asociata cu anumite vinuri. In plus fata de varza de Bruxelles, sparanghelului contine si o cantitatea excesiva de clorofila. Aceasta calitate exclude majoritatea vinurilor care ar functiona bine cu varza de Bruxelles. Pentru sparanghel, va recomandam un vin Sherry sec.

Alimente similare de evitat:

•     Brocoli

•     Usturoi

•     Conopida

5. Gustul  picant al condimentelor

Spicy Chinese Take Out Food

Combinatia intre vin si o mancare picanta nu este intodeauna tocmai potrivita. Gustul unui vin puternic asociat cu o cantitate mare de condimente va poate coplesi complet papilele gustative, si  poate modifica cu totul gustul vinului. Pentru iubitorii de vin insa,  este important sa guste si sa experimenteze pe deplin aromele din paharul  de vin pentru a-l aprecia. Acesta este si motivul pentru care vinul si mancarea picanta pur si simplu nu se amesteca.

Daca asociati mancarea picanta cu un vin bogat in taninuri , vinul va avea un gust foarte amar. Vinurile cu esente lemnoase de stejar ar trebui, de asemenea evitate, deoarece condimentele pot amplifica aroma de stejar a vinului, ducand-o la extreme. Imperecherea alimentelor picante cu un vin bogat in continut de alcool va creste, de asemenea, aroma alcoolica  in mod negativ.

Cu atat de multe modalitati de a strica vinul cu mancare picanta, gasirea unei perechi complementare poate parea imposibila. Cea mai buna recomandare pe care  o putem face  in acest caz, este  un vin alb sec, fructat. Dulceata din vin va ajuta la temperarea condimentelor picante si nu va coplesi aromele complexe ale mancarii.

6. Arome concurente de alimente si vinuri

Una dintre cele mai mari greseli pe care le puteti face atunci cand puneti impreuna o combinatie de alimente si vinuri este asocierea a doua gusturi puternice. Cand aveti o mancare cu gust puternic, si un vin corpolent si  aromat asociat, acestea tind sa concureze pe masura ce gustul domina. Aceasta competitie, poate sa va copleseasca papilele gustative intr-un mod negativ.

Trucul este sa cautati  arome care se completeaza reciproc, nu concureaza una impotriva celeilalte.

Branza:

Exista anumite perechi de alimente si vinuri, deja cu o traditie incontestabila. In general, branza si vinul se completeaza foarte bine. Desi branzeturile albastre gen Gorgonzola si Roquefort, sunt ceva mai dificil de asociat, datorita aromelor foarte  puternice, care pot coplesi gustul vinului.

Solutia la aceasta problema este asocierea branzei cu un vin la fel de dulce pe cat este branza de intepatoare. Aceste doua arome impreuna ar trebui sa se echilibreze reciproc si sa accentueze calitatile pozitive ale vinului si ale branzei.

Mancarurile acide:

Acidul este o componenta importanta atat pentru alimente, cat si pentru vin. In vin, acidul adauga prospetime si se poate completa reciproc  cu acidul dintr-o mancare bine echilibrata. Cu toate acestea, feriti-va de alimente cu continut mare de citrice, rosii si produse alimentare murate, deoarece acestea tind sa aiba un nivel ridicat de acid. Daca mancarea pe care o asociem, are o aciditate mai mare decat vinul, atunci aceasta combinatie  poate face ca gustul vinului sa fie plat.

Cum sa imperecheati mancarea si vinul?

Gasirea combinatiei  potrivite de alimente si vinuri poate parea usor intimidanta pentru inceput. Scopul asocierii anumitor alimente cu anumite vinuri este de a pune in evidenta ambele preparate, echilibrand in mod corespunzator aromele. Prin urmare,  este  important sa retineti ca doar pentru ca iubiti o anumita mancare si un anumit vin, asta nu inseamna ca cele doua vor merge bine impreuna. Explorarea perechilor de mancare si vin este o aventura captivanta, care va duce cu siguranta la cateva combinatii uimitoare care va vor uimi papilele gustative.

S-ar putea să-ți placă și...