Branza si vinul au multe in comun! Fiind bune prietene , va vor oferi savoare atunci cand sunt combinate corect pentru un gust desavarsit! Va prezentam in continuare , cateva combinatii irezistibile de vin si branza!
Gasirea perechilor potrivite de vin si branza poate fi o provocare a delicioasa.
Afinitatea vinului cu branza este fara indoiala legata de caracteristicile lor interioare. Atat vinul, cat si branza pastreaza o legatura puternica cu originea lor, identitatea culturala si traditiile locale ale locului din care provin.
Ambele sunt, de asemenea, produse din elemente naturale: struguri si lapte.Ulterios acestea se transforma procesul de productie , urmand apoi sa se matureze sau sa imbatraneasca dupa caz.
Desi sunt produse complementare din anumite puncte de vedere, nu le putem imperechea la intamplare.
Soiurile de branza , la fel ca cele de vin sunt destul de variate. Branza poate fi preparata din diferite tipuri de lapte sau cu metode diferite. In acest mod pot rezulta arome distincte. Asadar este important sa tinem cont de aceste diferente in imperecherea cu vin pentru a putea creea combinatii irezistibile de vin si branza.
De luat in calcul pentru combinatii irezistibile de vin cu branza!
Tipul de lapte (vaca, capra, oaie, bivol sau amestecat).
Consistenta branzei (proaspata, moale, semi tare sau tare).
Aspect (cu sau fara crusta, cu crusta uscata, coaja spalata, frotiu coapta, branza albastra).
Continutul de grasime (dublu grasime (65% minim), grasime (45%), trei sferturi (35%), semigras (25%), semidegresat (15%) si slab, cu mai putin de 15% gras).
In continuare, vom analiza principalele categorii de branza si va vom oferi cateva sugestii pentru o imperechere potrivita.
Branza de capra
Branzeturile de capra au fost primele produse in istorie. Productia lor dateaza din anul 800 i.Hr. si au ajuns in Franta in anul 730 d.Hr. odata cu invazia maurilor in zona Poitiers.
Acest tip de branza este in mod normal cremos , are un gust proaspat, usor sarat si o aciditate interesanta.Se potriveste foarte bine cu vinurile albe si rosi seci.Totusi, vinurile albe proaspete, cu aciditate delicata si palatul moale, sunt cea mai buna alegere, Sauvignon Blanc sau Riesling.
Branza moale
Pentru branza moale, cum ar fi Brie, coaja alba mucegaita este cea mai intensa componenta.Prin urmare, acest tip de branza necesita un vin care este capabil sa se armonizeze bine cu gustul particular similar cu aroma ciupercilor.
In mod ideal, o imperechere cu vinuri albe bine rafinate, caracterizate printr-o aciditate fructata, dar nu prea tanara.Se potrivsc vinurile cu continut scazut de alcool si sau sampania.
- vinuri spumante albe
- vinuri albe corpolente, Chardonnay, Riesling
Branza maturata cu coaja
Aceasta este o categorie larga care include toate acele branzeturi moi a caror coaja este tratata periodic cu solutii de saramura sau, alternativ, cu bere sau coniac.
Branza este tratata pentru a evita formarea mucegaiului si pentru a promova crearea unui anumit tip de bacterii care confera coajei aromele tipice intepatoare si ferme.
Din aceeasi familie fac parte si branzeturile Camembert, Epoisses, Livarot, Pont-l’Évêque, Munster, Langres, Scimudin, Brillat-Savarin.
In acest caz, cel mai bun partener este un Pinot Noir moale si fructat, cu un buchet bogat, taninuri scazute si, eventual, cateva note de pamant.
Branza semi tare
Branzeturile semi-tari precum Cheddar, Comte , Cheddar, Monterey Jack, Gouda, Tilsit, Havarti, Edam, Mimolette, Provolone) adesea caracterizate printr-o imbatranire mai lunga si un gust mai sarat. Dar, in termeni generici, combinatia preferata este cu vinurile albe sau rosii care au fost imbatranite.
- vinuri albe corpolente, puțin aromate: Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer
- vinuri roșii corpolente: Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sangiovese
- vinuri de desert botritizate: Botrytis Riesling
- vinuri fortificate: Port, Tokay
Branza tare
Din aceasta categorie fac parte Parmigiano Reggiano, Pecorino, Manchego, Grana Padano, Beaufort, Mimolette, Gruyère, Comte, Asiago. Branza tare poate fi fabricata din lapte de oaie, si include o gama larga de produse, fiecare caracterizat printr-un stil diferit si imbatranit intr-un mod diferit. Asadar poate fi dificil sa indicam un singur vin pe masura.
O regula buna este respectarea unei legaturi teritoriale si luarea in considerare a consistentei branzei. Cu cat branza este mai uscata, mai ferma si mai tare, cu atat vinul este mai alcoolic si tanic.
Branzeturile tari care sunt mai grase si catifelate pot fi imperecheate cu vinuri albe imbatranite in butoaie de stejar.
- vinuri spumante albe și rose
- vinuri albe Chardonnay
- vinuri roșii corpolente: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Feteasca Neagră
- vinuri fortificate Muscat, Port
Branza albastra
Branzeturile albastre, inclusiv Gorgonzola, Stilton si Roquefort, Bleu d’Auvergne, Roque River, Yorkshire Blue, Maytag Blue au o dulceata intrinseca intense. In timpul productiei, grasimea este descompusa in glicerol si acizi grasi.
Mucegaiul albastru este rezultatul formarii miceliilor colorate produse din culturi de ciuperci (in special din genul Penicillium) care sunt inoculate in branza.
Pentru acest tip de branza , este important sa cautati un echilibru intre branza aroma dulce aromata si vin, prin urmare recomandam un vin pentru desert.
- vinuri de desert din Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tamaioasa Romanească, Busuioaca de Bohotin, Gewürtzraminer
- vinuri fortificate Port, Tokay
Tot ce trebuie sa faci acum …
… este sa incerci. Pentru o seara relaxanta si vesela va propunem sa organizati o petrecere cu vin si branza. Invitati-va prietenii, alegeti o selectie buna de branza si vinuri , pregatiti paharele si bucurati-va de o experienta inedita.