Nu e niciun secret ca vinul și branzeturile isi pot imbogați aromele daca sunt bine alăturate. Servirea unui platou de branzeturi, acompaniat de un vin bun a devenit o obisnuinta si in tara noastra. Va prezentam in continuare istoria imperecherii vinului cu branza de-a lungul secolelor.
Desi asocierea vinului cu branzeturile este considerata o adevarata arta, nu este in niciun caz un obicei nou. Oamenii au observat ca vinul are o aromă aparte daca este asociat cu un anumit tip de branza inca de acum cateva secole. Multe dintre regulile de baza cu privire la potrivirea vinului cu branzeturile se pastrează de sute de ani.
Istoria imperecherii vinului cu branza
Din aceasta practica straveche s-a dezvoltat o arta culinara complicata si nuantata. Haideti sa descoperim impreuna originile fascinante ale acestei alaturari ideale de secole. Urmam apoi cursul istoriei din spatele imperecherii vinului cu branza, Vom afla cum a evoluat acest concept de-a lungul generatiilor.
Cum influenteaza regiunile perechile de branzeturi
Dovezile istorice care dateaza de sute de ani indica faptul ca vinul si branza din aceleasi zona au fost servite impreuna de generatii. Exista o corelatie evidenta intre originile geografice ale vinurilor si branzeturilor legata de imperecherile istorice. Acest lucru are sens, avand in vedere ca multe soiuri de branza si vin au crescut impreuna, uneori in aceeasi ferma sau in acelasi satuc.
Tocmai datorita acestei apropieri, retetele regionale pentru vin, branza si alte feluri de mancare locale au fost imperecheate. Au fost apoi transmise din generatie in generatie, si continua sa existe secole mai tarziu. Asadar regula asocierii după zona geografica, pornește de la originea strugurilor și a brânzeturilor. Este una dintre cele mai vechi si simplu de urmat regula a acestei imperecheri.
• Regiunile viticole franceze
Branza Brie provine din regiunea rurala cu aceeași denumire situată la est de Paris. Acesta regiune s-a facut remarcata prin productia de Brie,si prin productia mai multor soiuri de vinuri bogate in tanini. Unul dintre aceste vinuri este Beaujolais. Aceasta este una dintre cele mai populare perechi de vinuri si branzeturi. Branza Brie se completeaza insa de minune si cu un Chardonnay.
• Regiunile viticole italiene
Italia, un alt producator important de vin si branzeturi, se mandreste cu o istorie bogata de imperechere a vinurilor si branzeturilor. De exemplu, branza italiana Asiago este adesea recomandata alaturi de Chianti sau Brunello. Conform aceleasi regulii de asociere regionala, poți alatura cu succes Parmigiano cu un Barbaresco, ambele provenind din Italia.
Istoria imperecherii vinului cu branza
Pe langa obiceiurile regionale, unele vorbe intelepte de duh despre imperecherea vinului si a branzeturilor par sa se regaseasca inradacinate de-a lungul istoriei. Multe dintre ele , vin in special din perioada primilor negustori britanici de vin.
Zicala „vinul alb merge cu peste si vinul rosu cu friptura” este o dovada de intelepciune traditionala bazata pe ideea de a potrivi bogatia ,corpul unui vin cu greutatea unui anumit aliment. Aceasta este o regula obisnuita care se mentine si astazi. Totusi arta de a asocia vinul cu diferite tipuri de alimente a devenit mult mai sofisticata de-a lungul anilor.
Inregistrarile istorice arata ca negustorii britanici de vin foloseau si zicala „cumparati cu un mar si vindeti cu branza”. Adica , daca un vin are un gust bun cu un mar care este dulce si acid, este probabil si sa se potriveasca de minune si cu multe branzeturi. Asadar este evident , ca comerciantii si consumatorii au tinut cont inca din trecut de modul unic in care vinurile si branzeturile lucreaza impreuna pentru a se completa reciproc.
De ce imperechem vin si branza?
Ce au în comun vinul si branza? Ambele sunt produse prin fermentație, iar alimentul final este cu totul diferit față de produsul de baza de la care porneste procesul de productie.Deasemenea vinul, dar și branza se maturează și capata, odată cu trecerea anilor, arome tot mai puternice. Ambele sunt produse aflate intr-o continua transformare, si isi pun in evidenta aromele savuroase una in compania celeilate.
O alta regula traditionala si simpla de alaturare pentru cele doua produse este ideea de asociere a vinurilor tari cu branzeturile tari. Vinurile cu corp sunt adesea imperecheate cu o branza puternica si aromata. In randul istoricilor vinului se crede ca acest concept isi are originea in primele zile de vinificatie din Franta. Comerciantii moderni de vin recomanda adesea optiuni alimentare complementare bazate pe acesta regula clasica.
Stiinta din spatele vinului si a branzeturilor
Imperecherea vinului si a branzeturilor a fost considerata mult timp o arta extrem de nuantata care dateaza de secole. Dar aceasta arta a fost confirmata de stiinta moderna. Iata doar doua dintre numeroasele studii care au examinat aceasta asociere populara.
Contrastul senzatiilor astringente si grase
Un grup de oameni de stiinta din domeniul alimentar a realizat un studiu din 2012. Acesta a indicat faptul ca senzatia gustului joaca un rol important atunci cand vine vorba de modul in care oamenii interpreteaza imperecherile alimentare. „Sensibilitatea la gura” se refera la modul in care alimentele sunt percepute in gura.
Oamenii de stiinta cred ca alimentele care stau la capetele opuse ale spectrului gustului creeaza adesea o senzatie placuta de gust. Aceasta combinatie declanseaza o potrivire buna in minte. Acest lucru este valabil pentru vin si branza, precum si pentru multe alte combinatii de alimente si bauturi.
Rezultatele studiului indica, de asemenea, stiinta din spatele „curatarii palatului” pentru a explica modul in care functioneaza asocierea alimentelor. Acesta este un concept adesea luat ca si punct de referinta in domeniul imperecherii de alimente. Alimentele astringente alternate cu alimentele mai cremoase creeaza adesea o combinatie gustativa placuta. Asa se explica motivului pentru care vinul si branza au fost imperecheate atat de mult timp, pe masura ce cele doua s-au dezvoltat simultan cu secole in urma.
Dominarea senzatiilor si influenta branzei asupra perceptiei vinului
In 2016, cercetatorii din Franta au descoperit ca daca vom consuma branza in timp ce bem vin , vom imbunatatii de fapt experienta gustului pentru vin.
In cadrul studiului, subiectii au fost rugati sa noteze senzatiile pe care le aveau in timp ce sorbeau vin. Au fost apoi serviti cu branza si printre inghititurile de vin si au fost rugati din nou sa-si noteze senzatiile. La sfarsit s-a facut o evaluare a senzatiilor aferente intregii experiente de degustare.
Patru soiuri au fost evaluate cu patru tipuri de branza si, in ciuda varietatii de combinatii posibile, toti subiectii au indicat ca experienta lor a fost imbunatatita prin consumul de branza. Studiul a fost publicat in Journal of Food Science.
Imbinarea vinurilor si a branzeturilor depinde si de preferinta personala
Perechile de vinuri au mult de-a face cu istoria, influentele regionale si chiar experimentele stiintifice. Asadar puteti folosi aceste informatii legate de istoria imperecherii vinului cu branza , pentru a veni cu o combinatie perfecta si originala de vin si branza.
Va recomandam sa vizitati cramele locale pentru a afla mai multe despre produsele lor si modul in care acestea s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Experimentati asocierea acestor vinuri cu alimente si branzeturi locale, acolo unde sunt disponibile. Desi arta si stiinta asocierii vinurilor pare descurajatoare la prima vedere, cel mai important aspect al oricarei experiente de asociere a alimentelor este preferinta personala. Puteti organiza chiar o petrecere de degustare cu vin si branza alaturi de prietenii dumneavoastra.