Vinuri

Solutii simple pentru a elimina sulfitii din vin!

Cuvantul „sulfiti” evoca cu siguranta  o imagine negativa in mintea noastra, datorita prezentei implicite a sulfului. Nu iti face griji, este ceva normal. Mai ales cand vine vorba de vin, sulfitii  au o reputatie proasta, avand in vedere ca sunt teoretic responsabili  pentru  o multime de probleme, dureri de cap, astm bronsic, etc. Asadar, avem nevoie de un truc eficient pentru a elimina aceste substante din paharul de vin favorit. Sa aflam impreuna, care sunt cele mai simple solutii pentru a elimina sulfitii din vin!

Exista totusi, mai multe mituri care inconjoara acest grup de compusi chimici. Multe dintre ele pur si simplu nu sunt adevarate. De fapt, sulfitii au o influenta benefica asupra vinului. Acesti compusi  ajuta la prevenirea cresterii microbiene a vinului si incetinesc rata de oxidare naturala. De asemenea, sunt folositi pentru a conserva tot felul de alimente, nu doar pentru vin. Atentie insa, de multe ori aceste produse  contin  o cantitate mult mai mare de sulfiti decat cea regasita intr-o sticla de vin!

Ce sunt sulfiti?

Desi termenul descrie  mai multi compusi pe baza de sulf, cel mai important dintre ei este dioxidul de sulf (SO2). Acest compus se regaseste in aproape toate tipurile de alimente procesate, pentru ca este un conservant cu preturi accesibile. Uneori, acesti compusi sunt adaugati si in gazul natural, pentru ca sunt un bun indicator al scurgerilor datorita mirosului lor distinct de ou stricat.         

Practica adaugarii de sulfiti pentru conservarea vinurilor dateaza de acum 2000 de ani, din Roma Antica. Cu toate acestea, in afara de compusii adaugati artificial, toate vinurile au sulfiti naturali proveniti din procesul de fermentare. Asa cum am mentionat, sulfitii previn cresterea microbiana a vinului care ii distruge in cele din urma aromele. De asemenea, sulfitii tin oxidarea la distanta. Toate vinurile, chiar daca sunt sigilate, sunt expuse unei cantitati de oxigen care aluneca prin sigiliu. Acest lucru transforma gustul vinului si prea multa oxidare duce la disparitia in aer a notelor subtile ale vinului. Peste 90% din vinurile comerciale contin atat sulfiti naturali, cat si sulfiti adaugati.  

Mituri din jurul sulfitilor: Sulfitii din vin provoaca astm!

Initial, Food and Drug Administration (FDA) a clasificat sulfitii drept alergen in 1986, dupa ce o multime de cetateni s-au plans de probleme legate de astm. Pe langa aceste cazuri, au fost raportate diferite cazuri de reactii astmatice severe sau alergice. Acesta a fost inceputul mai multor afirmatii confuze referitoare la sulfiti. Alte simptome care au fost observate de unii includ apasarea toracica, tuse, respiratie suieratoare si altele.         

Motivul pentru care consideram ca aceste afirmatii sunt nefondate, este ca nu exista nici o cercetare stiintifica care sa lege sulfitii de majoritatea acestor afectiuni. De-a lungul anilor au fost efectuate mai multe studii. Toate au demonstrat ca vinurile contin sulfiti in cantitate mult prea mica pentru a provoca astfel de probleme. Cazurile severe sunt rare, si  exista unele dovezi care sugereaza ca cei care sufera sau sunt predispusi la astm sunt mai vulnerabili la sulfiti in general.      

Mituri din jurul sulfitilor: Sulfitii din vinul rosu  provoaca dureri de cap!

Credeti ca vinul rosu provoaca dureri de cap? Vinul rosu, in special, se crede ca are mai multi sulfiti care provoaca migrena. Adevarul este ca de fapt vinurile albe contin mai multi sulfiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca sulfitii sunt direct implicati intr-un proces numit fermentare secundara, care indulceste si imbunatateste aroma vinului. Cu toate acestea, exista cateva explicatii pentru care cei care ar putea prezenta aceste simptome dupa ce au baut vin rosu. Unele persoane se pot deshidrata dupa consumul de alcool. Asadar cei care sunt predispusi la dureri de cap ar putea suferi de fapt din cauza lipsei de apa, si nu de adaosul de sulfiti. Alternativ, vinurile rosii contin mai mult dintr-o substanta chimica numita histamina, despre care se stie, de asemenea, ca provoaca dureri de cap.     

Solutii simple pentru a elimina sulfitii din vin!

Indiferent daca sulfitii sunt sau nu cu adevarat daunatori, indepartarea sulfitilor din vinul dumneavoastra, este foarte usoara, solutiile simple pentru a elimina sulfitii din vin prezentate mai jos, va vor convinge de acest lucru!

Aeratoare pentru vin

Puteti folosi o mare varietate de aeratoare pentru vin, utile pentru a indeparta sulfiti. Aceste aeratoare nu numai ca indeparteaza sulfitii, dar si oxideaza  vinurile  rosii pentru a spori aromele si a extrage toata bogatia strugurilor. Sunt foarte simplu de utilizat, si in mod normal ele trebuiesc atasate la duza sticlei de vin, pentru a facilita si turnarea vinului in pahar.

Decantoare pentru vin

A man pours red wine into a wine glass prior to dinner guests taking a seat at the table.

O alta modalitate este ca puteti pur si simplu sa va decantati vinul daca intentionati sa gazduiti o petrecere. Dezavantajul acestei metode este ca este nevoie de cateva ore pentru a finaliza procesul. Desi aceasta modalitatea de indepartare a sulfitilor  dureaza mai mult timp se presupune ca acesta este  un mod elegant de a va pregati vinul, mai ales daca  este un vin  imbatranit sau mai special.  

Apa Oxigenata Alimentara

In cazul in care nu doriti sa achizitionati un aerator sau un decantor pentru vin, mai exista o metoda simpla care ajuta la indepartarea sulfitilor. Puteti turna cateva picaturi de apa oxigenata alimentara in sticla de vin. Aceasta substanta, des utilizata in gospodarie  ajuta si  la indepartarea si decantarea sulfitilor din vin. Trebuie insa folosita in cantitate extrem de mica, cateva picaturi. Apa oxigenata, denumita si peroxidul de hidrogen, este unicul germicid compus doar din apa și oxigen, fiind considerată cel mai sigur, natural şi eficient dezinfectant din lume.

Concluzii:

Sulfitii si-au castigat o reputatie proasta din motive justificate sau nu, pe parcursul ultimelor decenii. Acestia raman insa, un ingredient valoros, nu doar pentru procesul de vinificatie, dar si in intreaga industrie alimentara, pentru ca reprezinta si un conservant necesar pentru a pastra produsele proaspete.

Asadar va puteti savura paharul de vin in siguranta, fara a va face griji pentru durerea de cap. Va recomandam insa, sa nu exagerati, moderatia  este cheia unei vieti sanatoase si  de calitate!

S-ar putea să-ți placă și...